Президентът от 2002 до 2012 Георги Първанов предложи в ефира на ТВ7 партиите да седнат и да се разберат за дата на избори, която да е приемлива за всички. Той обаче бе категоричен, че предсрочен вот няма да извади на преден план двете най-големи партии БСП и ГЕРБ, защото на политическия пазар ще се появят нови политически субекти.

По думите на Първанов относно напрежението в страната отдавна не сме били свидетели на такова тежко противопоставяне, но несъмнено напрежението е катализирано от определени фактори. "Най-големият отсъстващ в социалния дебат обаче е правителството", каза бившият президент като направи паралел със ситуацията през 1997 г. „Тогава имаше с кого да преговаряш, докато в момента не е ясно с кого да се води диалог от името на протестиращите", добави Първанов.

Бившият държавен глава каза още, че вече е имал възможността да се изкаже критично за действията на президента Плевнелиев по повод несвикването на КСНС и липсата на диалог с всички страни. Първанов не подмина и отношенията между лидерите на БСП и ГЕРБ – Сергей Станишев и Бойко Борисов като коментира, че държавата е станала заложник на непреодолимите отношения помежду им.