Утре ще бъдат повдигнати обвинение на Христо Бисеров, заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС.

"Обвиненията ще бъдат такива, каквото преценят, че трябва да бъдат наблюдаващите прокурори. Още в началото бе казано, че едното обвинение е за невярно деклариране на данни пред Сметната палата, а другото най-вероятно ще е за пране на пари. Задвижен е целият механизъм за международна правна помощ. Той не е от най-леките, но това е максимума за получаване на данни от 2 европейски държави. Информацията, която е предоставена на ДАНС от чужда служба, не е от най-пълните. Ние искаме времето на откриване на сметката, данните са постъпване на пари по сметката от времето на откриването й досега, както и източниците на тези постъпления и всичко, което е излязло от сметката ", каза Цацаров и отказа повече коментари по разследването, като се позова на това, че документите са секретни.

Във връзка с това дали има информация, че ДАНС е уведомил Бисеров и дали той ще бъде разпитан като гражданин, Цацаров посочи, че за него най-важното е дали има данни за престъпление или няма."Това, което ме интересува, е какво е правено по това производство. Доколкото ми е известно Писанчев е разпоредил вътрешна проверка. Тогава ще разберем дали е има данни за укриване на информация", отговори Цацаров на въпроса дали някой в ДАНС е укривал и по-рано постъпили данни.

По отношение на това дали се знае къде е Христо Бисеров, Сотир Цацаров повтори, че утре ще бъде повдигнато обвинението, а според закона разпитът се извършва веднага след това. И Бисеров ще разпитван утре. Извършва се и проверка по информацията, че Цветан Цветанов е имал информация по случая с Бисеров. "Лицето направи изявление, от което стана ясно, че на него преди официалното съобщение някои неща са му били ясни. Щом са му ясни, ще трябва да се разбере откъде и откога", допълни главният прокурор.

На въпрос дали някой е казал за Бисеров и на Доган и затова не се е стигнало до искане на имунитета на Бисеров, Цацаров отговори : "Ако към момента на подаването на сигнала Христо Бисеров имаше имунитет, аз щях да поискам свалянето му. Ако няма такъв, тогава се пристъпва към привличането му в качеството му на обвиняем, което ще стане утре. Мен ме интересува дали има престъпление, а не дали има имунитет", категоричен бе Цацаров.

На въпрос дали ще спре регистрацията на националистическата партия, част от която е и "Кръв и чест", главният прокурор каза каза: "Прокуратурата не може да спре действия по започване на регистрация. Това не е в съответствие с правомощията й. Има закони, които се спазват. Съдът е органът, който преценява дали една партия трябва да бъде регистрирана. Прокуратурата може да изрази становище и тя ще го направи, но не можа да забрани регистрация. Моля, да не се създава впечатлението, че ние може да забраним всичко".

Цацаров споделя мнението, че ГДБОП е била черна дупка. Още през лятото е започнала проверка за контрабанда, корупция. "И трите доклада са секретни. По определени направления работата е била активизирана, а по други се е спирала. Вън от рекламните акции, общо взето има бездействие и неспазване", заяви главният прокурор.

Запитан какво се случва с разследването по случая на Станимир Флоров, Цацаров отговори, че разследването се движи в рамките на НПК.

Цацаров каза, че не намира данни за полицейско насилие при протестите пред Народното събрание. Според него полицията си е свършила работата и е изпълнявала задълженията съобразно закона.

БГНЕС припомня, че прокуратурата заведе дело срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков 3 дни след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката по лични причини. Три превода за общо 315 000 долара и 130 000 евро от сметки на Бисеров в Швейцария към други сметки на Главинков в македонска банка, а от там към офшорни дружества, са в основата на делото за финансови престъпления. За две от трансакциите през 2012 г., имало информация в ГДБОП още миналата година.