България е "шампион" по инсулти. Наднормено тегло, хипертония, стрес - това са основните фактори, които ни изстрелват на върха на "черната класация". "Тенденцията, за съжаление, е заболяването да се подмладява все повече. В практиката си съм имам случай на дете под 2 г. с инсулт. Важно е да се обърне внимание, защото проблемът освен медицински е и социален, тъй като страда не само болният, а и всички негови близки, които са ангажирани с обгрижването му", отбелязва д-р Емил Милушев, който е шеф на отделението по неврорехабилитация в столичната болница "Св. Наум". Специалистът бе лектор на Конгреса по физикална и рехабилитационна медицина, който се проведе от 7 до 10 ноември в Сандански.

"Рехабилитацията започва буквално от първия ден след инсулта. В началото целим да запазим обема на движение на ставите и тонуса на мускулите", подчертава д-р Емил Милушев. Следващ изключително важен етап е т.нар. вертикализацията на пациента - моментът, в който трябва да бъде изправен на крака. След като вече болният може да стои прав, се включват упражнения за равновесие и стабилизиране на ходенето. Според специалистите пълно възстановяване на тази дейност обикновено се постига при по-леки увреждания. "Важно е да се подчертае, че това е един процес, в който водещ е лекарят - специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Той назначава методиките и степента на натоварване. Изпълнителите на лечебните процедури са медицинските специалисти - рехабилитаторите" разяснява д-р Милушев.

При различните случаи на прекаран инсулт целите на рехабилитацията са различни. Когато ударът е лек, целта е пълно възстановяване. При по-тежките му проявления лекарите се стремят да постигнат ниво на възстановяване, в което

пациентът да може да се самообслужва

"Когато заболелите са млади хора, пък се стараем да ги ресоциализираме, защото както казах, това не е само медицински проблем, а и социален", отбелязва д-р Милушев. Твърде често, след като пациентът е в задоволително здравословно състояние и бъде изписан от отделението за интензивни грижи, си отива у дома за няколко дни, преди да бъде приет в друга болница за лечение. "За психиката на болния е изключително полезно, че се връщат обратно у дома с цел да преодолеят първоначалния стрес. Усещат, че ще могат да се справят и се мотивират за втори рунд борба с живота", разказва д-р Милушев.

По-активната и натоварваща рехабилитация започва приблизително около 20 дни след началото на инцидента. Направено сравнително проучване показва, че ако един пациент провежда активна рехабилитация в ранния стадий на заболяването в рамките на 30 дни, резултатите във възстановяването му са в пъти по-добри от тези, ако продължава само 10 дни. "Негласно е правилото, че първите 6 месеца са най-важни във възстановителния период на хора, прекарали мозъчен инсулт", подчертава д-р Милушев. В този период рехабилитацията трябва да бъде активна и адекватна. Това съвсем не означава, че ако започне на по-късен етап, няма да има никакъв ефект. Просто практиката показва, че в тези случаи са нужни по-големи усилия, а резултатите невинаги са удовлетворяващи.

В последната година специалистите от "Св. Наум"-София са въвели нова допълнителна методика към провеждащия се до сега рехабилитационен комплекс. В т. нар. огледална кутия пациентът поставя увредената ръка, а в огледалото вижда движението на здравата. "25% от двигателните влакна от неувредената мозъчна хемисфера достигат до засегнатите крайници и в началото на възстановителния процес до голяма степен разчитаме на тях. Огледалната кутия е средство за зрителна стимулация

водеща до изпращане на двигателен импулс

и до увредения горен крайник", обяснява д-р Милушев. Друг метод, които в момента се разработва, е рехабилитация с помощта на огледални очила. Те се използват, когато пациентът вече е изправен на крака за зрителна стимулация на долния крайник. При поставянето им той вижда само здравия крак. "Би било много хубаво, ако всички са наясно с факта, че рехабилитацията е не по-малко важна от медикаментозното лечение и ролята й във възстановяването след инсулт е много голяма", подчертава д-р Емил Милушев.

* Как да се поддържаме във форма при остеопороза - четете следващия четвъртък

Светила от Европа се събраха в Сандански

На VII конгрес по физикална и рехабилитационна медицина участваха водещи специалисти по неврология, ревматология, ортопедия и травматология. Във форума участие взеха лекари от Италия, Словения и Кипър. С голям интерес бяха посрещнати президентът на Европейското научно дружество по физикална и рехабилитационна медицина проф. Ксанти Михаил и президентът на Секцията и борда по физикална и рехабилитационна медицина към Съюза на европейските медицински специалисти проф. Николас