БНБ да прощава, но да не препраща топката за КТБ към политиците. Това коментира във Фейсбук бившият външен министър Ивайло Калфин, след като стана ясно, че Цветан Василев е изтеглил над 205 млн. лева от КТБ преди банката да хлопне кепенци.
Как може кредитни досиета за 3.5 милиарда лева просто "да изчезнат"? Как се теглят над 100 милиона евро в брой и БНБ не разбира? Как може да се поддържа доверие в банковата система, като отговорност за нея носела не институция, а един човек - подуправител?, пита Калфин и продължава с въпросите: Ще повтори ли някой аргументите отпреди 2 години, че не искаме да участваме в европейския банков надзор, защото нашите банки били много по-добре защитени? Ще обясни ли някой мастит представител на българския бизнес, че националният капитал бил много отговорен, а дъщерните дружества на чужди фирми у нас изсмуквали държавата? Кой обръща внимание на очевидно нереалните лихви по депозитите? Кои са големите вложители в КТБ, които са си изтеглили парите в месеца, преди банката да затвори?

Политиците - да стоят на страна. БНБ - да даде отговори на тези въпроси и да си свърши работата за осигуряване на средствата по депозити и разплащателни сметки на гражданите. Прокуратурата - да върне поне изнесените в брой пари и да вкара в затвора всички замесени в този грабеж, зове Калфин.