Бирата е най-консумираната напитка в света след водата и чая. Това стана ясно при откриването на Есенния бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България, предаде репортер на БГНЕС.

Салонът се организира за пети път, а тазгодишният наслов е "Природата избира най-доброто за Вас", като специално внимание се обръща на тъмното пиво.

Председателят на Съюза на пивоварите в България Владимир Иванов заяви, че в България се произвеждат 80 марки бира, включително и 12 вида тъмни пива. Българското бирено производство е един от чистите бизнеси в България. Този отрасъл плаща акцизи и данъци, а в него работят около 2600 души.

България е на 13 място в Европа по потребление на бира на глава от населението. Така за една година българинът изпива по 73 литра. Първенци са чехите, които употребяват 148 литра, а на второ – австрийците със 108 литра от пенливата течност на човек за 365 дни.

Председателят на Съюза на пивоварите в България не пропусна да спомене, че бирата е също така и много полезна - в умерени количества, защото е произведена изцяло от естествени продукти, богата е на витамини и антиоксиданти. Тя ни помага да усетим и вкуса на храната по-добре, защото изостря сетивата.