Летен вирус върлува по морето. Най-пострадали са децата. В Педиатрията на варненската болница "Св. Марина" в момента лекуват 74 малчугани при 76 легла. През нощта срещу четвъртък в спешното са прегледани 21 хлапета, като 14 от тях са само с кашлица и температура, а останалите 7 са в по-тежко състояние и са настанени в болницата.
Рекорден брой от 78 хлапета с оплаквания са минали през спешното отделение за малчугани в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна през последния уикенд, пише "Стандарт". Сред тях има и доста русначета. Родителите им ги оставяли да прегреят на силното слънце без контрол, а след това търсели лекарска помощ. Няма епидемия, това са типичните летни вирусни инфекции, категорична е проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на направление "Педиатрия" в университетската болница. Сезонните заболявания при децата протичат с температура, повръщане и по-рядко със стомашно-чревни разстройства. Лятно време морската столица се увеличава поне три пъти като население и затова се брои и по-голяма заболеваемост.

Летен грип с пневмонии и стомашно-чревни разстройства морят най-малките туристи и по Южното Черноморие. Най-много са заразените деца с ентеровируси. В момента 20 малчугани лежат в инфекциозното отделение със силно стомашно разстройство и болки в корема. В детското отделение към МБАЛ-Бургас в момента се лекуват 18 хлапета. Там преобладават пневмониите.

"Не може да се говори за летен грип, а по-скоро за вирус. В последните дни има завишен леко прием в детското отделение, тъй като освен деца от района имаме и почиващи - особено от София. Те направо идват болни", каза началникът на детското отделение в балчишката болница д-р Дияна Малчева.