Най-желаните десет софийски гимназии търсят още ученици. 58 места са останали незаети и след второто класиране на седмокласниците. Едно свободно място за момиче има в гимназията с най-висок минимален бал - 91 училище „Константин Гълъбов" или Първа немска. В Софийската математическа гимназия има 5 свободни места без квоти. В 73-то СОУ , или Втора немска, има две свободни места за момчета. В Първа и Втора английска гимназия има свободни съответно 4 и 5 места, има и квоти.
Две са местата за 164-та испанска гимназия, а във Френската са 8. Най-много свободни места -17, има в Търговско-банковата гимназия.

Пълният списък на свободните места в софийските гимназии можете да видите на сайта на столичния инспекторат: http://www.rio-sofia-grad.com както и в училищата-гнезда.

За всички тези места могат за кандидатстват всичките 184-ма кандидат-гимназисти, които отпаднаха и при второ класиране заради недобре подредени желания, тези ученици, които досега не са участвали в класиранията и тези, които не са доволни от училището, в което са приети. Преди това обаче ще трябва да се отпишат от него.

„Третото класиране е като хазарт. От една страна е примамливо, защото има свободни места в хубави училища, от друга обаче винаги има риск вече приет ученик да бъде изместен от свой връстник с по-висок бал. Но на този етап от състезанието не е и изключено дете да влезе с тройка в хубаво училище, ако извади късмет.”, коментират експерти от столичния просветен инспекторат.

При кандидатстсване за трето класиране има и различни правила.

Учениците, които решат да се включат, трябва да подадат заявления в училищата-гнезда от днес до 15 юли включително. Те трябва да носят със себе си задължително оригинал на свидетелство за завършен VII клас.

Третото класиране ще излезе на 17 юли, а на 22 юли ще бъдат обявени и свободните места за четвъртото.