Бившият депутат и бивш член на СДС Ваньо Шарков преживял кошмарна „прегръдка на властта". Фейсбук страницата на Реформаторския блок публикува негова снимка от вчерашния протест, на която полицай се опитва да извлече Шарков от блокадата около парламента с хватка, позната от борбата.

Шарков е бил част от групата, която се опитваше да блокира улиците около Народното събрание, за да не могат депутатите да си тръгнат. Някои от тях лягаха по земята, други носеха пейки и кофи за боклук, за да преградят пътя. Очевидно Шарков е бил от хората, заловили се здраво за пейките, които полицията се опитваше да извлече от пътното платно.

Депутатът е обграден от полиция, а един служител на реда се опитал да му приложи хватка през врата, за да го изкопчи от пейката.

И днес представители на Реформаторския блок се появиха на протеста пред МВР на ул. „Шести септември" и „Граф Игнатиев". По-рано от формацията се обявиха остро против използването на полицейско насилие срещу протестиращите студенти. В градинката пред МВР бяха забелязани Петър Москов, Атанас Атанасов, както и преподавателят в СУ Калин Янакиев.


Ваньо Шарков е роден на 25 септември 1962 година в Белоградчик. През 1988 година завършва Медицинска академия в Плевен. Има и магистърска степен по здравен мениджмънт.

В периода от 1999 до 2002 година е директор на МБАЛ - Свищов. От 2002 до 2004 година е директор на Центъра за спешна медицинска помощ София област.

Д-р Шарков е бил два мандата председател на Общинския съвет на СДС в Свищов. От 2002 до 2012 година Шарков е член на НИС на СДС, а от 2004 до 2009 година е главен секретар на партията. Той е народен представител в 40-то и 41-то Народно събрание.

В качеството си на депутат има множество изказвания и въпроси за парламентарен контрол. Автор на закона, с който са забранени нощните екскурзии на деца, за да не се повтаря трагедията в река Лим. Многократно вносител на промени в изборното законодателство за диференцирана ставка на ДДС за лекарства, храни и печатни издания.

До 26 ноември 2012 година е член на СДС, когато заедно със няколко свои съпартийци е изключен от тогавашния председател на партията Емил Кабаиванов.