"Лично моето мнение е, че вчера българската полиция беше на висотата на своите отговорности, законови и конституционни. Това, че се държеше достатъчно стриктно и респектиращо, според мен е в интерес на държавността".

Това заяви председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов.

Запитан и дали смята, че оглавяваната от него комисия трябва да изслуша вътрешния министър Цветлин Йовчев заради вчерашното поведение на полицията пред Народното събрание, депутатът от БСП уточни, че "комисията би могла да изслуша министъра на вътрешните работи по всяко едно време".

С 10 гласа "за" и 7 "против" Комисията по вътрешна сигурност отхвърли днес ветото на президента Росен Плевнелиев върху някои от приетите през октомври промени в Закона за чужденците и повторно гласува промените, като се очаква те да влязат в пленарна зала през следващата седмица.

"В мотивите на президента за наложеното от него вето бяха преповторени становищата на депутата на ГЕРБ Делян Добрев в пленарна зала. Не споделяме притесненията на президента, тъй като и сега в закона съществуват гаранции по отношение на контрола върху чуждестранните инвестиции. Специалните служби в България са за това - да следят произхода на тези инвестиции и техните носители", коментира Мерджанов след заседанието.

"Ние не сме съгласни и с изразените първоначално становища на някои от службите за сигурност. Смятам, че в закона се съдържат достатъчно гаранции, така че тази практика да бъде контролирана. Процедурата за получаване на българско гражданство е достатъчно сериозно описана и достатъчно конкретна", добави той. Според нас няма рискове за националната сигурност в това отношение, отбеляза Мерджанов.