Протестът на студентите пред сградата на МВР бе изолиран в градинката до нея, където се намира църквата "Свети седмочисленици".

Около сградата на вътрешното министерство имаше плътен кордон от полицаи и оградителни ленти. Протестиращите, които бяха около 100 - 150 души, не бяха допуснати пред сградата на МВР. Всеки от "ранобудните студенти" носеше бланка, която да подаде в МВР с оплакване. Повечето сигнали са за това, че полицаите не носели отличителни белези, признаха студенти.

Протестиращите преподаватели внесоха в МВР декларация, в която изразяват притеснение от насилието на полицията срещу протестиращите студенти. Декларацията бе прочетена от преподавателя по европейско право Христо Христов. В нея преподавателите от СУ "Св. Климент Охридски" заявяват още, че служителите на МВР са си позволили да нарушат неприкосновеността на територията на висшите училища, която е гарантирана от Конституцията и че преподавателите ще подадат сигнал до европейските институции във връзка с вчерашния инцидент, при който имаше сблъсък между протестиращи и полицаи. Преподавателите акцентират върху факта, че академичната автономия е същностен елемент на демократичното общество.

Сред протестиращите беше забелязана голяма група от студенти на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". По-късно с барабани и вувузели се присъединиха и протестиращите против правителството от МС, но след кратко те отново тръгнаха към Народното събрание. Учениците от училището, съседно на сградата на МВР, също се надигнаха да викат за "оставка" през прозорците. Протестът протече нормално и не се стигна до сблъсъци.

"Полицаи, и вие сте българи. Махнете щитовете и се обърнете с лице към парламента. Студентите са и ваши деца. Трябва да ги подкрепяте, а не да ги биете. Престъпниците са в парламента", гласеше текстът на един от плакатите, който издигнаха протестиращите. Голяма част от тях носеха и снимки с наранени и паднали хора на жълтите павета.

Литературният критик и преподавател проф. Амелия Личева също държеше снимка от снощните сблъсъци. Тя заяви, че преподавателите са пред сградата на МВР, защото всеки нормален човек трябва да застане зад исканията за морал за политиката и според нея правителството демонстрира безочие и цинизъм. Според Личева въпросът колко време ще продължи окупацията трябва да бъде отнасян към правителството, защото това, което се случва, е заради управляващите.

Протестиращите пред сградата на МВР разказаха, че през изминалата вечер полицията е била изключително груба и е блъскала част от хората на площада. Те са били влачени по паветата и бити, но полицаите са го правили така, че по никого да не останат белези.

"Дойдох днес, защото от Реформаторския блок подкрепяме студентите и преподавателите. България е свободна държава, в която не трябва да има насилие и положението не е адекватно на ситуацията. Тази сутрин имах чувството, че е обявено военно положение, защото не успях да стигна до офиса си и защото не бях допуснат до църквата да запаля свещ. В центъра се допускат само хора, които работят или живеят в района. Считам, че това е нарушаване на човешките ни права. Не ми е било забранявано да вляза в църквата от времето, когато бях студент. Искам обяснение защо е забранено правото ми на свободно придвижване в център на София. Снощи имаше прекомерна употреба на сила. Напълно възможно е тези, които се опиваха да провокират протеста да са изпратени с цел, за да се намери днес обосновка от управляващите", каза Найден Зеленогорски.

Преподавателят от Софийския университет Албена Мирчева смята, че е безобразно да се мобилизира цялата народна полиция срещу народа и то в изгода на шепа хора, които не са желани. За нея е въпрос на гражданска позиция да бъде днес пред сградата на МВР и да подкрепи студентите.