- Г-н Янков, заговори се за големи температурни аномалии в рамките само на няколко дни. Какво време ни очаква?

- По принцип валежите ще бъдат често явление до края на седмицата, макар и слаби. Ще има понижение на температурите в порядъка на 5-8 градуса и ще се движат в стойности около 12-13 градуса. Следващата седмица също ще преминава серия от циклони. Тогава ще бъде по-топло, но за сметка на това валежите ще бъдат малко повече от тези, които очакваме сега - по-проливни и с по-големи количества.

- Кога да очакваме сняг в населените места?

- Някакви застудявания с очаквания за снеговалежи в населените места в дългосрочен план може да има около 26-27 ноември. Но то си е нормално по това време на година валежите да преминават от дъжд в сняг и да са смесени. Така че първите снеговалежи 100% няма да създават проблеми на обществения живот.

- Можем ли да кажем, че тази година зимата се забави и ще пристигне по-късно от обичайното?

- Рекордни бяха температурите в Източна Европа. Това бяха направо септемврийски температури, които обаче се случиха през октомври и ноември. Циганското лято можем да кажем, че вече завърши. То обикновено започва от Димитровден - 26 октомври, и може да продължи през целия ноември. Но тази година завърши някъде около 11 ноември. Днес (вчера Ц бел. ред.) настъпи един обрат във времето - влизаме в нормалните ноемврийски температури с повече облаци, мрачно време и есенни валежи, които са тихи и скучни. Вече трябва да се готвим за зимата. Може да кажем съвсем определено, че зимата дава една сериозна заявка за своето идване.

- Това означава ли, че вече няма да се радваме на температури над 20 градуса?

- Не може вече да се случват толкова топли дни - те са вече история. Досега имаше температури в Източна България от порядъка на 18 градуса, но те ще започнат да се понижават. Средните температури, които се очакват, ще бъдат между 11 и 17 градуса. Твърдо след средата на месеца температурите вече няма да преминават 20-градусовата бариера. За разлика от Средиземноморието - южните части на Гърция, Испания и Италия, където тези високи температури ще продължава да ги има.

- Каква зима ни очаква?

- Тази зима се очаква да бъде по-мека от нормалното, с температури близки до нормите, дори малко по-топли за декември, и без сняг. Очакванията са януари да бъде с по-ниски температури от нормалното, но отново без сняг. Повече сняг може да има през февруари и март.

- Хората живо се интересуват какво ще е времето около Коледа и Нова година. Възможно ли е отсега да се даде прогноза за този период?

- Не мога да говоря за Коледа, защото точни прогнози могат да бъдат дадени само до 15 дни напред. Така че времето за коледните празници може да се каже съвсем определено някъде около 5-6 декември. Сега се дават по-обобщени прогнози, като термините са в областта на климатологията - колко ще са средните месечни температури. Засега може да се каже, че сняг евентуално ще има по планините едва в края на декември, т.е. за Нова година. Така че очертава се един по-сух месец от нормалното, и то топъл.

- Тоест според прогнозите тази зима ще бъде много по-различна от традиционните представи за най-студения сезон?

- Много ще е неприятно, ако няма сняг - най-вече за селското стопанство. Ние, възрастните, много не обичаме снега, защото това е белег на остаряването. Ще съм щастлив, ако прогнозата ми не се сбъдне. Това са последните интерпретации на макроциркулационните сезонни процеси, които получаваме за Балканите, и аз ви съобщавам най-прясната информация. Тя се разпространява от световните климатологични центрове.

- В края на лятото от руската метеорологична служба бяха излезли с информацията, че ни очаква зима със сибирски студ. Засега това не се случва, но все пак възможно ли е?

- Е, очевидно не се случи. Те дават прогнози за своите ширини. Тук е въпрос на интерпретация и това го правят едни от най-големите специалисти в света. В момента аз се занимавам с такива прогнози, а преди го правеше Минчо Празников. Един от големите специалисти - Латин Латинов, почина. Тази прогноза аз посвещавам на него и със спомен за него. Той разбираше нещата и работеше на високо ниво. Това са смели прогнози на руснаците и те обичат да се изхвърлят. Те са грандомани, също като американците. По-велики от тях няма. Трудно бих дал една сезонна прогноза за друга част на света. Малко ми е смешно и си личи грандоманщината. Американци и руснаци се състезават кой е по- и най-. Има и медиен привкус да се привлече вниманието - да се търси нещо екстремно. Сещам се за един полски климатолог, който беше писал, че Гълфстрийм си променя посоката. Всички ревнаха срещу него, че не може да пише такива неща. Има хора, които постоянно следят нещата, а изведнъж пише нещо такова, което изобщо не е вярно.