Изоставено куче, спасено от сметище в Индия, се изкачи до базовия лагер на Еверест и така се превърна в първия представител на рода си, който опитва силите си на най-високия връх в света, съобщи собственичката му.

Бившата професионална състезателка по голф Джоан Лефсън разказа, че осиновила 11-месечното куче Рупи в индийския планински град Лех миналия септември и решила да го отведе до базовия лагер на височина от 5364 м.

Те започнали "Експедиция пес Еверест 2013" в хималайския град Лукла на 14 октомври с намерението да привлекат вниманието към нещастието на бездомните кучета и да стимулират осиновяването им.

Джоан и Рупи завършили рекордния си подвиг 13 дни по-късно, определен на Фейсбук страницата на бившата голфърка като "гигантски скок за кучешкия род". "Много се гордея с Рупи. Мислех, че може би ще трябва да го нося в някои дни, но вместо това той пое лидерството и ме издърпа нагоре. Надявам се това постижение да накара хората да бъдат по-мили с животните, особено с уличните. Трябва да осъзнаем, че всеки живот е от значение", допълни тя.

Рупи и собственичката му се катерили по разнебитени мостове и мокри планински пътеки, избягвайки свлачища по пътя си. Въпреки че му липсва част от дясното ухо, Рупи, който само преди няколко седмици бил на прага на смъртта, нямал никакви проблеми да се адаптира към надморската височина и за първи път вкусил сняг.

"Той хареса снега, хапна от него, игра си в него и дори, ако му бях разрешила, щеше да спи на него", разказа Лефсън. В момента двамата с Рупи са в родината й Южна Африка, където четириногото си наваксва съня. Джон се готви да издаде книга идната седмица, посветена на бившото й куче Оскар, което я придружавало по света.