За втора поредна година атрактивният кулинар Ути Бъчваров ще приготви никулденски курбан за здраве и успех на всички старозагорци и гости на града. Кулинарната фиеста ще се вихри на централния площад на връх Никуден.

За да е гарантиран празника общината ще осигури над 100 кг едра риба, свежи зеленчуци и червено вино. Общинарите вече обявиха, че търсят най-големите живи риби за никулденското пиршество. „Екземплярите трябва да са едри шарани, толстолоби и сомове, тежащи най-малко по 10 кг всеки", конкретизиара своята оферта към риболовците Ути.

Старозагорци ще могат да се насладят на неговата кулинарна магия на живо на площада. Вкусният рибен курбан ще се вари в най-големия казан в България, който е с исполински размери - 2 м в диаметър и вместимост 700 л. За ръчната изработка на съда, по стара занаятчийска традиция, включително и калайдисване, майсторите са използвали 200 кг мед. Казана се крепи на специално изработена стойка, има и кран за източване. По сметките на кулинаря-шоумен в него ще бъдат сготвени близо 2 500 порции. Те ще бъде осветени и раздадени на старозагорци за здраве и късмет.

На миналия Никулден , пак в Стара Загора, Ути приготви близо 2000 порции шаран плакия и рибена чорба, припомнят домакините. Тогава риболовците се отчетоха по достойноство и осигуриха 80-килограмов сом с дължина 2,20 м, 35-килограмов шаран и 30-килограмов толстолоб.