Една необичайна бяла кола с русенски номер отскоро приковава погледите където и да спре. Заглеждат я дори хора, които нямат подчертан интерес към автомобилите, защото и те усещат, че това е нещо различно. Наистина е различно. Автомобилът е „Тесла S 85“ - създаденото в Америка от Елон Муск изцяло електрическото луксозно чудо, което не бълва отработени газове, много бързо набира скорост, плъзга се безшумно по улиците и грабва с изтънчения си дизайн. От него в България са купени само три екземпляра и единият е в Русе.
„Колата е непрактична за човек като мен, който постоянно пътува, пробегът й е само 480 километра с едно зареждане, но въпреки това я ползвам с удоволствие и ще продължавам да го правя, защото природата трябва да се пази. Това не е лозунг или клише, а истинска необходимост и колкото по-рано я осъзнаем, толкова по-добре. „Тесла S“ е бъдещето. Петролното лоби няма да се даде лесно и масовият транспорт още дълго ще залага на бензин и дизел, но вече почти няма голям производител, който да не предлага хибриди и да не мисли за електрическо задвижване. Духът е пуснат от бутилката.“
Думите са на собственика на „Тесла“-та, който държи да остане неназован с обяснението, че е важен не той, а посланието, което излъчва. Затова го описваме съвсем накратко - мъж в добра възраст с успешен транспортен бизнес. Това показва, че не е позьор, а истински се грижи за околната среда. Въпреки че още дълго би могъл да работи със стари камиони и без никой да го задължава целият му автомобилен парк отговаря на най-новия и най-висок европейски екологичен стандарт Евро 6. Освен това сред обкръжението си е известен с акциите си за залесяване, за почистване на замърсени територии и като страстен защитник на флората и фауната.
Всъщност „Тесла“ е един изключително луксозен и силно впечатляващ автомобил от премиум сегмента. Дължината му е 4976 мм, ширината - 1963 мм, а пътният просвет се регулира в 4 степени - нисък, стандартен, среден и много висок. При последното положение лимузината се повдига като джип и преодолява тротоарите с лекотата, с която останалите се справят със слегнал се от служба „легнал полицай“.
Достъпът и стартирането на двигателя става без ключ, мощността на електромотора е 367 конски сили, които са на разположение от първия миг, а времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е само за хора със здрави нерви и твърди ръце - 5.4 секунди.
Разходът на енергия е символичен, а на фона на петролните автомобили - почти нулев. 1 час зареждане с трифазен ток осигурява 55 километра пробег, при 1 час монофазен заряд това разстояние пада до 36 километра, а при включване в обикновен контакт един час означава 16 километра шофиране.
И нещо много любопитно и полезно - колата е с вечен интернет, т.е. услугата е предплатена от производителя и всяка „Тесла“ има безплатна връзка с Мрежата докато не отиде в пещите за претопяване.
Още нещо любопитно - понеже не се задвижва от традиционния двигател, автомобилът има багажник и отпред, и отзад.
И не на последно, а може би на първо място - сигурността е на най-високо ниво не само заради пълния набор електронни асистенти, а и заради акумулаторите в пода. Те свалят центъра на тежестта възможно най-ниско, а това се отразява повече от благоприятно на стабилността на пътя.
Всичко това, разбира се, си има цена и тя никак не е ниска. „Тесла“ е скъпа не само по нашите скромни до депресия стандарти, но въпреки това набира сериозна скорост на пазара, а вече има и страна, в която е номер 1 по продажби. Това е Норвегия, където правителството дава изключителни стимули и облекчения за каране на електромобили, а инфраструктурата за зареждането им непрекъснато се разширява.
Значителен интерес има и в други европейски страни, а в САЩ и Канада колата е част от новата екологична култура, както преди години беше първият хибрид - „Тойота Приус“. У нас обаче положението варира от безразлично до трагично. На властите им е безразлично дали ще се карат опазващи околната среда автомобили, а законодателството почти не ги забелязва. По тези две причини и бизнесът не прави изключение, защото никой няма да тръгне да харчи луди пари за зарядни станции за електромобили, ако разчита на 2-3 клиенти дневно. Все пак в София, Пловдив и Стара Загора зарядни станции вече има. В Русе засега по въпроса само се говори, а може да се започне отнякъде. Например ако на русенската „Тесла“ се позволи безплатно паркиране в Синята зона. Това се прави по света, но тук не.
И въпреки всичко в Русе има поне един човек, който е готов да преодолее неудобствата в името на екологичните си убеждения, които може да се илюстрират със следната негова мисъл: „Ако природата на тази планета, наречена от някого Земя, реши да си връща на тъй наречения от някого Хомо Сапиенс, не искам да бъда свидетел на това“. Напомнят ли ви тези думи за пророчеството на един индиански вожд в Америка: „Едва когато убие и последния елен, когато улови и последната риба, когато отсече последното дърво, човекът ще разбере, че парите не стават за ядене“?...