Движението на бившия журналист Николай Бареков "България без цензура" внесе два сигнала срещу бившия премиер Бойко Борисов в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, оглавявана от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Двамата се срещнаха днес в сградата на Народното събрание, където от вчера са въведени строги ограничения за влизане на външни лица.

След кратката им среща Сидеров обяви, че единият сигнал за офшорна фирма на Борисов, която продължавала да съществува и през нея минават пари. Бареков обяви за съществуването на такава фирма преди дни, а в началото на седмицата бившият премиер не отрече, но коментира, че през 1994г. е бил "див каратист" и не е знаел какво са бизнес и финанси.

Вторият сигнал срещу Борисов е за конфликт на интереси, защото като главен секретар на МВР и кмет на София, е бил съдружник във фирма, което не съответствало на тогавашните закони за държавния служител и за местното самоуправление и местната администрация.

В началото на изказването си Бареков декларира, че всякакви спекулации за сътрудничество между него и "Атака" трябва да бъдат забравени. "Говорим с всички политически субекти, има неща, които трябва да ни обединяват. В момента се води война с парите на една мутра - Бойко Борисов", каза той. Допълни, че между неговото движение и "Атака" имало сериозни политически различия, но той бил длъжен да каже, че партията на Сидеров претърпяла сериозно развитие в последните години, включително и идеологическо.

По думите му твърдението на Борисов, че е бил "див каратист" през 1994 е несъстоятелно, защото по това време той е бил вече на възраст около 40-те, доктор на науките. Бареков, който вече се обяви за забрана на свързани групировките СИК и ВИС хора да участват в управлението на държавата, настоя Борисов да напусне политиката, както това направил "политическият му двойник" Христо Бисеров.

Шефът на комисията Волен Сидеров на свой ред демонстрира ирония, заявявайки, че не приема Бойко Борисов да обижда бойните изкуства, като се определя за "див каратист".

Николай Бареков от няколко месеца започна остра атака срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с когото демонстрираше близки отношения като журналист и изпълнителен директор на ТВ7 по време на управлението на ГЕРБ. Волен Сидеров също е сред категоричните опоненти на Борисов в момента, въпреки че даваше решителна подкрепа на кабинета му в първата година и половина от управлението му.