2013 г. е била белязана от крайни явления като тайфуна Хайян и от рекордно ниво на моретата, съобщи ООН.

Неокончателните данни, оповестени днес от Световната метеорологична агенция, показват, че 2013 г. е на път да се превърне в една от десетте най-горещи от началото на воденето на статистика през 1850 г. Окончателните данни ще бъдат обявени през март 2014 г.

"Средното ниво на моретата достигна нов рекорд през март 2013 г. То се увеличаваше със среден ритъм от 3,2 милиметра на година..., а това е близо до ритъма от около 3 мм на година, наблюдаван в десетилетието между 2001 и 2010 г. и е два пъти по-висок от регистрираното ниво през 20-и век от 1,6 мм на година", предупреждават авторите на доклада.

Първите девет месеца на годината се намират на седмо място в класацията на най-горещите години до момента. В повечето региони са били регистрирани температури над средните, особено в Австралия, северната част на Северна Америка, североизточната част на Южна Америка, Северна Африка и голяма част от Евразия.

Периодът януари-септември 2013 г. е бил по-горещ от същия период през 2011 и 2012 г. Генералният секретар на Световната метеорологична организация Мишел Жаро заяви, че "нивото на моретата ще продължи да се покачва заради топенето на ледените шапки и на ледниците. Над 90% от допълнителната горещина, породена от парниковите газове, се абсорбира от океаните, които ще продължат да се затоплят и да увеличават нивото си в следващите години".

Съдържанието в атмосферата на въглероден диоксид и други парникови газове достигна нови върхове през 2012 г. и очакваме през 2013 г. да удари ново безпрецедентно ниво. Това означава, че сме обречени на по-горещо бъдеще, каза още Жаро.