Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу таксиметровия шофьор Михаил Куртев, който помете 12 души на спирка на градския транспорт на бул. "Цариградско шосе" през юли тази година.

Куртев е обвинен за това, че на 10.07.2013г., на бул. "Цариградско шосе" в пияно състояние (концентрация на алкохол в кръвта 1,5 на хиляда) е изгубил контрол над управлявания от него автомобил. В резултат на това

е причинил смърт на повече от едно лице (2 лица), тежка телесна повреда на едно лице и средни телесни повреди на четири лица, уточняват от прокуратурата.

За това деяние на Куртев законът предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 г.

На 10 юли тази година пред мол в София на бул. "Цариградско шосе" пияният Куртев помете с автомобила си хората на спирката на градския транспорт. При инцидента бяха ранени 12 души. Станислава Асенова, която беше сред тези 12 пострадали, почина в Окръжна болница. Няколко дни след това почина и 6-годишната Елена. Момиченцето също бе прието в Окръжна болница с тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота.

Таксиметровият шофьор Михаил Куртев се е движил с несъобразена скорост, загубил е контрол над автомобила и е излязъл в дясно от пътното платно, при което е предизвикал тежката катастрофа.

На 6 ноември Куртев излезе от ареста под парична гаранция от 1000 лева. От прокуратурата обясниха, че това е станало с решение на наблюдаващия прокурор, тъй като е изтекъл максималният по закон срок за задържане.