Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави новия председател на Европейската народна партия Жозеф Дол за избирането му на поста, по време на срещата им преди началото на втория ден от заседанията на парламентарната асамблея на ЕНП в Брюксел, съобщиха от ГЕРБ.

Цветанов предаде на Дол и искрените поздравления за избора му от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. По време на срещата между двамата новият председател на ЕНП отново поиска да се запознае в детайли с напрегнатата ситуация в България след студентските протести от вчера, които бяха съпроводени с безпрецедентно насилие. Цветанов представи пред Дол подробности за вчерашните инциденти около Народното събрание, продължили до късно през нощта, както и за исканията на протестиращите вече над 150 дни граждани, чиито глас не се чува от управляващата Tройна коалиция на БСП, ДПС и Атака. Новият председател на ЕНП и председател на Групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол изрази загриженост от това, че нестабилната политическа ситуация в България блокира нормалната работа на институциите в страната и влошава позициите на България в международен план.

Цветан Цветанов и Жозеф Дол обсъдиха и подготовката на ЕНП за евроизборите през май 2014 г. "Десните партии, част от семейството на ЕНП, винаги когато управляват, харчат толкова, колкото икономиките на държавите им произвеждат. Пример за това беше и управлението на правителството на ГЕРБ в България, когато страната ви беше една от трите страни-членки на ЕС, които изпълняваха най-добре критериите от Маастрихт. Сега новата Тройна коалиция, доминирана от бившите комунисти, отново поведе България по пътя на заемите и свръхдефицита", подчерта председателят на ЕНП. Двамата с Цветан Цветанов се обединиха около тезата, че единствено управлението на партиите от ЕНП, с тяхната икономическа философия, може да изведе Европейския съюз от най-тежката финансова криза. Популизмът на социалистите, които заблуждават избирателите с обещания за необезпечени социални разходи и замяна на личната инициатива на всеки гражданин с държавна помощ, са опасни за развитието на целия ЕС и са пагубни за мотивацията на младото поколение в Европа, категорични бяха Дол и Цветанов.

Много съм разтревожен от това, което се случва в България, Румъния и Словения в областта на правосъдието, заяви още председателят на ЕНП Жозеф Дол. Той настоя правосъдната система да бъде независима. "Според мен от Брюксел трябва да бъдат контролирани не само икономиките на 28-те страни от ЕС, но и правосъдните им системи. Това може да стане на основата на общ орган, не знам точно какъв, това трябва да кажат експертите, аз съм земеделец", добави Дол.