Операционната система на Google Android достигна 81-процентов дял от смартфон-пазара през третото тримесечие на 2013 година, съобщава The Next Web.

На втора позиция е iOS с 12.9 процента, следвана от Windows Phone с 3.6 и BlackBarry с 1.7 процента. Данните са на консултантската компания IDC, която е изчислила, че броят на доставките на смартфони с Android в глобален мащаб е достигнал 211.6 милиона. Статистически погледнато, това означава, че с операционната система на най-голямата търсачка в света фунционират четири от всеки пет смартфона. Общо доставените мобилни устройства за последното тримесечие са 261.1 милиона. Android надхвърля 80 процента за първи път.

Данните на IDC сочат, че докато Android се движи напред, конкурентите му се затрудняват да намерят място на пазара. Samsung има заслуга за 39.9 процента от всички доставки на Android за тримесечието.

Операционната система на Apple бележи понижение в пазарния си дял, въпреки че е достигнала най-високите си стойности за трето тримесечие. Според анализаторската компания причината за спада е застоят в очакване на новите модели iPhone 5s и iPhone 5c, които най-вероятно ще допринесат за рекордни обеми през четвъртото тримесечие.

Windows отбелязва рекорден растеж в сравнение със същия период на миналата година, благодарения най-вече на Nokia. BlackBerry от своя страна има най-голямият спад за една година сред водещите компании.