Станахме свидетели на опит да се превземе парламентът. Това видяхме вчера. Видяхме опити да се срине парламентът, да се срине държавата. Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев от трибуната на Народното събрание. Докато той говореше, депутатите от ГЕРБ напуснаха залата.
"Сега те са в опозиция, но логиката и мотивацията на Борисов и обкръжението му са ясни - те искат деструктивна държава. Борисов разсъждава така - ако държана не е моя, ще я срина. Ден след ден с организация, с протести, с атаки срещу парламента, срещу демокрацията, с продължаващо насаждане на омраза. ГЕРБ сега излязоха от залата. А всъщност Борисов и Цветанов използват парламентарната си група за изпълнение на техните болни амбиции", обяви Станишев.

"ГЕРБ за четири години превърнаха парламента в изтривалка, която изпълнява едноличната воля на Борисов. Сега парламентаризмът се завърна в Народното събрание и те не могат да приемат този факт, те не могат да приемат ролята си на опозиция. Сега целта е завръщането на ГЕРБ на власт. Искам да кажа на тези хора, че това няма да мине, защото България се нуждае от оздравяване. Всеки инакомислещ, дръзнал да се противопостави на машината на ГЕРБ по времена тяхното управление, беше прегазван морално, политически, беше гонен и дискредитиран всякак. Страхът си отиде. Демокрацията се нуждае от стабилизация. Хора от Благоевград бяха докарани в София, за да се извърши метеж. Нека МВР да покажат нещата. Нека кажат и да посочат организаторите и вдъхновителите на протестите", добави лидерът на БСП.