Млад българин създава канал за вкарване на ракията на Острова под формата на течност за чистачки, показа репортаж на Нова телевизия. Самият човек не крие, че извършва такава дейност. Разказва, че изпаднал в безизходица, след като не си намерил работа в Англия и тогава се родила схемата с ракията.
Петър е на 25 години и живее в Англия от 11 месеца. Решава да замине с надеждата за бързо намиране на работа, макар че не говори добре езика. Нещата обаче не се развиват така и много скоро бива притиснат от безизходицата. Тогава се ражда схемата. Младият българин създава канал за вкарване на домашна ракия от България под формата на течност за чистачки. Няколко негови приятели, които работят като шофьори на автобуси и камиони, му доставят алкохола и получават процента си, а той пласира стоката на черно на цени в пъти по-високи от тези, на които е купена. Така всичко, което той трябва да прави, е да събира празни туби и стикери от почистващия препарат около бензиностанциите и автосервизите край Лондон.

Приятелите на Петър, с които са в комбина, отказаха да застанат пред камерата ни. Въпросът обаче защо го правят и какво рискуват не остана без отговор. Потърсихме мнението на шофьор по линията София – Лондон към лицензирана транспортна компания.

Освен шофьорите на риск от сериозна глоба са подложени и транспортните компании, като стойностите могат да достигнат порядъка на десетки хиляди евро, а превозното средство може да бъде конфискувано и предадено на скрап. До такъв сценарий водят и многобройните опити на български граждани, които декларират, че изпращат колет до Англия с дадено съдържание, а в действителност скриват с голяма доза изобретателност значителни количества от домашното питие.

Българската домашна ракия остава най-дефицитната стока във Великобритания, а търсенето й нараства все-повече с нарастването на броя на новодошлите емигранти. В по-големите градове на Острова работят десетки български магазини, в които се продава легално ракия от различни родни марки с бандерол. Цената или качеството обаче е нещото правещо домашната ракия толкова желана?

За едни това, което прави Петър, е отявлено престъпление, което само петни името на страната ни в Европа, за други е лек за справяне с носталгията по България и трудния живот на емигранта. За него е чисто и просто една прозорлива идея за бизнес и сбъдване на мечтата да живееш на Запад.