Вчера управляващото мнозинство превърна площада пред парламента в гладиаторска арена и окървави мирния протест на невъоръжени български студенти. Това заяви днес в декларация на ПГ на ГЕРБ в НС депутатът Цвета Караянчева.

Срещу цвета на нацията държавната машина изправи униформени с шлемове, щикове и палки, продължи тя. И докато в пленарна зала депутатите от БСП, ДПС и Атака се упражняваха в риторика срещу насилието, ксенофобията и вандализма, навън полицията и жандармерията бяха пратени да охраняват гражданския мир с палки и ритници.

Днес, въпреки многото железни огради около НС, ПГ на ГЕРБ е в пленарна зала, за да не позволим на БСП, ДПС и Атака да прокарат тихомълком държавния бюджет и за да развенчаем мита за вашия социален бюджет, подчерта Караянчева.

Настояваме днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев да се яви в НС и да обясни поведението на полицията, призова Караянчева. Оставката на правителството е единственият полезен ход за държавата, вдигнете си ръцете от студентския протест и не се превръщайте в узурпатори, обърна се тя към управляващите. Г-н Орешарски, проявете мъжество и си подайте оставката.

Под прозорците ни децата ни бяха блъскани, продължи депутатът. Тези срамни за демокрацията кадри, пропити с необяснимо настървение обиколиха новинарските емисии и световните агенции. Докато премиерът Орешарски захаросваше чуждестранните медии, че е освободил страната от страха и е форсирал инвестиционната активност на площада, пред парламента ерозията на доверие към управляващото мнозинство достигна котата, отвъд която разрушителните процеси са необратими.

Ако все още имате съвест и срам, подайте си оставката и си идете, каза тя. Вие натикахте българския народ до ръба на пропастта и сега цинично наблюдавате как той се съпротивлява. Вашата лакомия за власт изкара българите по площадите и няма сила, която да ги укроти, увери Караянчева. В декларацията на ГЕРБ авторите се позоваха и на "мракобесния комунистически режим" и на фразата, че "властта с кръв се взема и с кръв се дава".