Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов е подал оставка, научи БГНЕС.

По неофициална към този час информация мястото на Николов на чело на ДФЗ ще се заеме от заместник-министъра на земеделието Явор Гечев.

В МЗХ днес се провежда заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" при министър Димитър Греков.

През изминалите дни възникнаха тежки спорове между ръководството на фонда в лицето на директора Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова с министъра на земеделието Димитър Греков. Вчера членовете на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", които присъстваха на заседанието в земеделското министерство, подадоха оставка. Такава обаче не хвърли Николов с мотива, че ако го направи това ще означава да предаде българските бенефициенти". Когато Николов каза, че министър Греков му е поискал оставката, той обясни, че не е имало аргументи, а "общи фрази".

Преди дни Димитър Греков и изпълнителния директор на ДФЗ Мирослав Николов подадоха сигнали до прокуратурата един срещу друг. Земеделският министър сезира държавното обвинение за неправомерно одобрени проекти за еврофинансиране. Шефовете на фонда пък обвиняват Греков в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 милиарда лева от еврофондовете.

Конфликтът стана явен преди няколко дни, когато министър Греков поиска оставката на цялото ръководство на фонд "Земеделие". Причината - оплаквания от работата на фонда и забавени плащания.