Българският парламент ще остане да работи в този вид, в който е в момента, защото България има нужда от държавност, каза депутатът от левицата Валери Жаблянов пред Нова телевизия.

Трябва да има правителство, което да направи бюджета и парламент, който да го гласува, подчерта Жаблянов. По думите му въпросът до кога ще функционира управлението по този начин е към всички български граждани. Той коментира, че българският парламент го атакуват за шести, седми път за последни 24 г. и резултатът е плачевен.

"Днешното управление има много недостатъци. То можеше да започне мандата си по друг начин. Всяко едно правителство, включително и това в момента, което работи в такава обстановка, каквато наблюдаваме от няколко месеца, греши. Това не е основание да бъде разгромен парламентът", категоричен бе Жаблянов. "Аз вчера напуснах НС с моята собствена кола, след като полицията беше освободила изхода. Колата ми беше уцелена от три бутилки минерална вода. Това ли е мирният протест през деня", попита народният представител.

Жаблянов изрази мнение, че на площада важи същият български закон, който важи и в парламента. "Не може да се упражнява насилие, а опитът да се блокират депутатите в НС е насилие. Никой не може да упражнява насилие над гражданите на България", каза депутатът. Според него, това, което не е станало ясно до момента, е, че зад полицията стои българската държава, българският парламент. "В първата част на Конституцията е записано – парламентът - това е държавата. Тази държава е на всички и ние искаме да живеем в ред", заяви депутатът. По думите му вместо полицията в момента да бъде на югоизточната граница, където трябва да бъде, тя се занимава с това, което става с центъра. "Ако искаме да живеем в правова държава, това, което става в момента в София, трябва да се прекрати", заключи Жаблянов.