Германия поиска шефа на американското разузнаване в Берлин да напусне страната след двата случая на заподозрени шпиони в полза на САЩ, съобщава Асошиейтед прес.

"Представителят на американската разузнавателна служба в американското посолство беше помолен да напусне Германия", заяви говорителят на правителството Щефан Зайберт в комюнике. "Молбата беше отправена на фона на продължащото разследване от федералната прокуратура и на въпросите, които задаваме от няколко месеца насам за дейността на американските разузнавателни агенции в Германия. Правителството гледа много сериозно на този въпрос", допълни Зайберт.

Той каза още, че Германия продължава да търси "близко и основано на доверието" сътрудничество със западните й партньори, "особено със САЩ". Малко преди обявяването на решението канцлерката Ангела Меркел заяви пред журналисти, че Германия и САЩ имат "много различен подход" към ролята на разузнавателните агенции.

Тя подчерта нуждата от по-голямо доверие между съюзниците, позиция, която нееднократно изрази след съобщенията миналата година, че Агенцията за национална сигурност подслушва мобилния й телефон. В два отделни случая в последните десет дни един мъж беше арестуван, а срещу друг започна разследване по подозрение, че са работили за чуждестранно разузнаване. Германските медии съобщават, че двамата мъже са заподозрени в предаването на тайни на САЩ.