Сръбската част на газопровода "Южен поток" е поскъпнала с близо 24% и е достигнала 2,1 милиарда евро, докато миналата есен възлизаше на 1,7 милиарда евро.

Главният изпълнител на сръбската част от "Южен поток" – компанията "Центргаз" - е получил контракт на сума 2,1 милиарда евро за строителството на този участък от газопровода, съобщи компанията. А през ноември м.г. руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че инвестициите за този участък ще бъдат 1,7 милиарда евро. Така че само за половин година проектът е поскъпнал с 23,5%. "1,7 милиарда евро е предварителна сума, която сега е уточнена на по-реалната 2,1 милиарда евро", обясни представител на Газпром пред в. "Ведомости".

Дължината на трасето през Сърбия е 421 км. Очаква се основните монтажни работи да започнат през третото тримесечие на 2014 г. . Съгласно документа между "Южен поток Сърбия" и "Центргаз" природен газ по сръбския участък трябва да потече през 2016 г. "Всъщност "Газпром" беше направил оценка на строителството на сръбския участък още през 2012 г. "Само по предварителни оценки реализацията на "Южен поток" ще създаде в Сърбия около 2200 работни места и ще привлече 1,5 милиарда евро преки инвестиции", цитира сайтът на "Газпром" думите на началника на департамента за управление на проектите Леонид Чугунов, казани през октомври 2012 г.

"Възможно е от сръбския участък... да се изгради отклонение към Македония, а не това да стане от територията на България", се казваше в материалите за срещата на президента Владимир Путин със сръбския премиер Александър Вучич, съобщи във вторник Интерфакс. Впрочем представителят на "Газпром" казва, че засега още не е взето решение за строителството на отклонението към Македония. "В сумата 2,1 милиарда евро е включено само строителството на отклоненията към Хърватия и Босна и Херцеговина", уточнява представителят на Газпром. Но тези отклонения се имаха предвид и в предишната оценка.

Изпълнителят на българския участък беше определен през април – търгът беше спечелен от «Стройтрансгаз консорциум», в който имат равни дялове «Стройтрансгаза» (неговият съсобственик Геннадий Тимченко попадна под санкционния списък на САЩ) и "Газпроект юг АД" от България. За това по-рано съобщи "Форбс", което потвърдиха източници на "Ведомости". Един от участниците в търга - "Центргаз", ще бъде включен и в схемата за строителството на българския участък, но по какъв начин един от източниците не уточни. "Има и още един вариант - да се организира втори търг в България", добави той. "Центргаз" има опит в строителството на магистрални газопроводи – той е изградил участъка на тръбата Бованенково-Ухта, но за нейна дейност в чужбина няма данни. Миналата година стойността на строителството в българския участък на "Южен поток" се оценяваше от властите на 3,5 милиарда евро. При оскъпяването на българския участък по аналогия със сръбския уточнената цена може да достигне 4,3 милиарда евро.

По искане на Еврокомисията в началото на юни българският премиер Пламен Орешарски нареди да се прекъсне строителството на "Южен поток", за да се проведат консултации с ЕК, съобщи сайтът "Новините". "Ние изобщо не сме информирани", заяви преди това представител на "Стройтрансгаз". Дължината на българския участък е 541 км. Оскъпяването на проектите в процеса на тяхната разработка е нормална практика за Газпром, заяви пред "Ведомости" източник, запознат със структурите на руската компания.