Търново. 11-годишната ученичка Валентина Блажева е 100 000-я посетител на Мултимедийния център „Царевград Търнов".

Петокласничката от ОУ "Бачо Киро" пристигна в музея за открит урок по история. Лекцията беше водеше директора на училището Владимир Николов, но беше прекъсната от директора на Регионалния исторически музей Иван Църов.

Валентина получи диплом, сувенири и декоративна ризница, защото се оказа че тя точно 100 00-ят посетител. С ризници за спомен от посещението си тръгнаха още двама ученика - посетител номер 99 999 Преслав Енев и Ивелин Мегданов, който е 100 001-я турист, разгледал атрактивната експозиция. "Много обичам историята, а любимата ми историческа личност е цар Иван Асен II", каза Валентина .

Сцената на провъзгласяването на Независимостта на България от княз Фердинанд ще бъде пресъздадена в новата част на Мултимедийния посетителски център ''Царевград Търнов'', каза Иван Църов. В момента се подготвя идеен проект, който предвижда разширяване на посетителския център с още два етажа. През делничните дни в музея влизат до 50 туристи, а през почивните дни бройката им достига до 500. В първия месец, когато музеят беше открит, на ден там са гостували по 3000 души, посочи шефът на музея.

Световноизвестната етно звезда Ищар е най-известната личност, разглеждала фигурите в музея. Там са влизали посланици, политици, министри, зам.-министри и дипломати.