Държавата е на път тотално да загърби историческата местност Петрова нива в странджанската община Малко Търново, където паметникът се цепи на две и е обграден с ленти, за да не рухне върху хората. За възстановяването на монумента са необходими 70 700 лева, но днес стана ясно, че от Министерството на културата ще бъдат преведени едва 3 500 лева, съобщават от местната общината, пише "Флагман".
До този момент с дарителската кампания за укрепването на паметника бяха събрани 13 хил. лева, още около 15 хил. лева са предвидени за проектиране.

Тази година съборът на Петрова нива ще се проведе на 23 и 24 август, паметникът отново ще бъде отцепен, за да не се стовари върху хората, поднасящи цветя. В годините назад там се струпваха лидери на всички политически партии, съборът им даваше трибуна да бъдат сред избирателите и да покажат патриотичните си настроения. Днес обаче повечето от тях забравят датите, когато в местността се почита годишнината от Преображенското въстание. Тази година се очаква там да присъства вицепрезидентът Маргарита Попова.

„До тук има 1500 лева от ГЕРБ, 1000 от дарители, 10 хил. лева обеща ген. Тодор Бояджиев, заедно с наследници на комити, общо се събират около 13 хил. лева. За проектиране имаме още около 15 хил. лева. Надявам се с наближаването на датата на честването тази година хората да бъдат по-добри, за да може този паметник на културата да бъде оправен. Петрова нива си е нашата Голгота, няма да се предадем и продължаваме дарителската кампания“, каза кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев.

Пукнатината вече на половината от монумента, а отворената фуга е 15-20 см., сигнализираха от Община Малко Търново.
На това място през 1903 година се провежда събрание на ВМРО, на което се взема решението за избухване на Преображенското въстание. Въстанието е планирано да избухне съвместно с Илинденското въстание в Македонския край и цели присъединяването на Одринска Тракия, Беломорска Тракия и Странджа към България.

Идеята за построяване на паметник възниква на 19 август 1925 г. при първото честване на Преображенското въстание от живите преображенци събрали се на Петрова нива.