Ситуацията в цялата страна може да се подобри чрез усилията на цялото общество и на всички нас, заяви президентът Росен Плевнелиев на работна среща с Българо-скандинавската търговска камара, в която участие взеха посланиците у нас на Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Великобритания, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Няма да се крием от проблемите, а ще се изправяме пред тях и ще ги решаваме", категоричен бе президентът пред представителите на скандинавския бизнес и допълни, че България може да служи за добър пример в региона. "Като всяка млада демокрация, срещаме трудности, но през последните години постигнахме много", допълни Росен Плевнелиев и припомни, че страната ни е влязла в кризата с добри икономически показатели. Президентът цитира доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, според който доверието към институциите в редица страни се е понижило чувствително по време на финансовата криза и допълни, че България не прави изключение.

По думите на президента, тази тенденция у нас може да се промени чрез реформи в енергийния сектор, в образованието, в администрацията чрез облекчаване на административните процедури и функционирането на електронно правителство, както и в други сфери. "Гражданите искат прозрачни, ефективни и предвидими институции и аз насърчавам това", заяви държавният глава.

Пред представителите на бизнеса от скандинавските страни държавният глава посочи, че България се ползва с най-високия кредитен рейтинг сред балканските държави, според оценката на агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor`s, страната ни е и сред финансово най-дисциплинираните в Европейския съюз. Сред въпросите, които представителите на Българо-скандинавската търговска камара поставиха по време на срещата, бяха как може да се подобрят връзките между българските и чуждите компании и как страната ни да използва опита на скандинавските държави за създаването на по-добра среда за правене на бизнес.