Първата жена Генерален директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова ще продължи да ръководи организацията и през следващите четири години.

Това реши днес 37-а сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО, която преизбра Бокова за втори мандат с 160 гласа "за", против – 14, въздържал се – 1. Церемонията по встъпването й в длъжност ще се състои на 18 ноември, съобщиха от МВнР.

Ирина Бокова завършва Московския държавен институт по международни отношения, специализира в университетите в Мериленд (Вашингтон), в Харвард - училище "Джон Ф. Кенеди". Г-жа Бокова е български дипломат от кариерата. Тя е заемала поста Координатор на отношенията България – ЕС в периода 1995 – 1997 г. и заместник-министър на външните работи. През 2005 – 2009 г. е посланик на Република България във Франция, Монако и ЮНЕСКО, както и Представител на Президента на Република България в Международната организация на Франкофонията.

На 4-ти октомври 2013 г. Ирина Бокова бе номинирана отново от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО за втори последователен мандат на поста Генерален директор.

С Указ на президента на Република България Ирина Бокова се награждава с орден "Стара планина" с лента за изключително големите й заслуги към Република България, за приноса й за укрепване на мира и сигурността в световен мащаб и за развитието на политическите и културните контакти на най-високо равнище.