В петък с ориентиране на вятъра от запад-северозапад и временно ще има усилване на вятъра в страната ще проникне малко по-хладен въздух, съобщават от НИМХ.

Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, първоначално в Западна и Централна България, а по-късно през деня и над Източна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, като най-интензивни ще са явленията в Централна Северна България. Главно там се очакват градушки. Почти без валеж и с най-много слънце ще е времето над южните райони от страната. Максимални температури, в повечето места, между 26° и 31°, в София около 25°.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за юли. През деня ще е почти без промяна, като повишение ще започне вечерта.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Най-интензивни ще са явленията над Стара планина. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, по най-високите върхове на Рила и Пирин от югозапад. Максимална температура на 1200 метра - около 17°, на 2000 метра - около 10°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Чак към края на деня на отделни места там е възможно да превали за кратко. Ще духа до умерен юг-югоизточен вятър, който по-късно след обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури между 27° и 31°, температурата на морската вода е 24-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.