Наличието на метала волфрам в мобилните телефони удвоява риска от инсулт, установиха учени.

Високите нива на волфрам значително повишават опасността от заболяването, особено при хората под 50-годишна възраст, установиха изследователите. Макар излагането ни на ценния метал да е ниско, той се използва все повече в ежедневни предмети като мобилни телефони, компютри и електрически крушки.

В последните десет години производството почти се е удвоило, тъй като напредването на технологиите продължава да стимулира търсенето. Сега експертите се опасяват, че повишаването на нивата на метала в предмети от бита може да изложи на риск бъдещите поколения.

По време на производство малки количества от метала попадат в околната среда и, в крайна сметка, стигат до реките и до обработваеми земи. Попадането на малки количества във въздуха, водата и храната е често срещано явление, но за момента не е ясно защо някои хора имат по-високи нива от другите.

Учените казват, че няма ясна връзка между използването на технологии като смартфони и лаптопи и увеличаването на волфрама в кръвта. В 12-годишното изследване участвали 8614 американци на възраст между 18 и 74 години. Хората с висока концентрация на волфрам в организма им били изложени на два пъти по-голям риск от инсулт, независимо от типичните рискови фактори, открили изследователите.