Извънредното заседание на парламента започна с декларации от четирите партии относно кризата с бежанците. Те обаче прераснаха в изказвания за вандализма, протестите и какво се случи с Христо Бисеров.
Парламентарната група на ДПС призова останалите парламентарни групи за ясна позиция на осъждане на прояви на насилие, призова първи Лютви Местан.
Това каза председателят на ДПС Лютви Местан в декларация от името на Парламентарната група на ДПС, предаде репортер на
Той уточни, че сутринта е бил във ВМА, за да посети пребития 27-годишен Метин. Метин е жертва на омразата, на етническата и религиозната омраза в българското общество, обяви лидерът на ДПС.
Местан призова членовете и симпатизантите на партията да се въздържат от отговор на подобни прояви на насилие и провокации.
Тази декларация предизвика и лидерът на “Атака” Волен Сидеров.
“Ние сме против насилието в българското общество. Ние сме против вандализма и нападенията над когото и да било”, декларира Сидеров. 
Той попита Местан защо не е посетил в болницата и нападнатата Виктория в болницата и да заклейми и нейното нападение.
„Призоваваме всички парламентарни групи да заклеймят вандализма, който се вихри в неделя на историческата дата 10 ноември. Късаха се плакати и рекламни материали. Полицията наблюдаваше без никакво действие. Това показва, че власт в България в момента не се упражнява. Правото на демократичен протест не може да се смесва с вандализъм”, отклони се от темата националистът.
Той призова за пореден път границата да бъде затворена за имигранти от Близкия Изток, а дошлите вече да бъдат екстрадирани.
По негова информация на полицаите по границата е наредено да не правят нищо срещу прииждащите имигранти.
„Само за един ден са минали през границата над 400 нелегални емигранти. Полицаите са получили нареждания да не правят нищо. Кой дава тези нареждания? Кой работи против държавността и нарежда България да се пълни с такива хора?”, попита Сидеров.
Лидерът на БСП Сергей Станишев също се почувства длъжен да се изкаже за насилието и толерантността на българина.
„Важно е всяка политическа партия да има ясна позиция за насилието – не само религиозното, но и като цяло като израз на нетърпимост в нашето общество.
Очаквам това да бъде направено и от парламентарната опозиция и други партии извън парламента. Станахме свидетели на обръщение от премиера и президента по темата. В страната се насажда страх, ксенофобия, омраза към бежанците и емигрантите.
Тази омраза почива и върху реално напрежение в обществото от неизвестността и последиците от бежанската вълна.
Нека си спомним традициите на толерантност на българското общество, с които толкова се гордеем – поне никой не ги отрича. Нека си спомним как България в много тежко време прие арменци. Едно от светлите неща е това, че нашата страна защити българските евреи и не допусна да бъдат експортирани в лагерите на смъртта. Това е нещо, с което България може да се гордее”, призова Станишев.
От името на ГЕРБ стана да се изкаже Красимир Велчев (Бойко Борисов и Цветан Цветанов отсъстват днес).
„Не съществува парламентарна група, която да не се разграничи от насилието и хаоса в една държава. Добивам впечатлението, че се говори с общи приказки. Защо вие, които сте против насилието, сте против заседанието да се предава пряко по националните медии”, обви от трибуната Велчев.
По думите му по-безпринципна коалиция, от тази която управлява в момента, не е имало.
„Ще ви кажа защо закъсняхме на работа – не влязохме да се регистрираме защото чакаме отговор на много важни въпроси, които касаят сигурността. Докато не се даде отговор ние не можем да пристъпим към избор.
Един от въпросите е – кой предупреди висшето ръководство на ДПС за действията на Бисеров. Кога реално ръководството на ДПС разбра за действията, които е вършил зам.-председателят на НС и зам.-председателят на партията.
Най-важният въпрос е знаел ли е вътрешният министър за разработката в ДАНС? Ако не е знаел, въпросът е – кой управлява държавата и ДАНС? Ако той е знаел, защо излъга българското общество?”, попита Велчев.
В заключение искам да кажа, че парламентарната група на ГЕРБ е против насилието, завърши той.