Ужасяващите последици от преминаването на тайфуна Хайян във Филипините започват да излизат наяве. Повечето чуждите всекидневници публикуват на челно място в електронните издания кореспонденции от опустошената столица на филипинската провинция Лейте – Таклобан.

За много от оцелелите в Таклобан преминаването на Хайян беше като края на света, пише в. "Дейли телеграф". Улици, осеяни с трупове, огромни опашки от хора, чакащи за евакуация на летището в града, отчаяние в погледите, ужасяващи разкази за преживяното - така може да се обобщи обстановката в града. Лъч на надежда може би беше раждането на първото бебе сред опустошението. На летището, където има евакуационен център, 21-годишна жителка на Таклобан роди първата си дъщеричка пред очите на репортерите и я нарече Беа Джой, на майка си Беатрис, която изчезна безследно след връхлитането на тайфуна, пише британският вестник.

Най-лошо тепърва предстои в глобален план, предупреждава британският в. "Гардиън". Първото бедствие, което ще погуби един милион души, може да се разрази още докато е живо нашето поколение. Неумолимото покачване на глобалния термометър е индикатор за най-страшното, което предстои. Циклоните, ураганите и тайфуните са феномени, които зависят от температурите. Те стават все по-опасни при покачването на температурите на моретата. Но и без глобалното затопляне жертвите на природните стихии ще са повече, защото населението на света се увеличава на всеки 60 минути с 8000 души, в повечето случаи в развиващи се страни, около тропиците, където циклоните са сезонен феномен.

Това означава, че тъй като там има повече хора, ще има и повече жертви на пътя на стихиите, посочва британското издание в редакционен коментар.

Вестникът публикува разкази на оцелели хора в град Таклобан. Майка описва как успяла да привърже с въже своя син към себе си, да се качи на пластмасов контейнер и да плава с него из наводнените улици на града.

Сега най-голямото изпитание пред властите е координацията на усилията за подпомагане на пострадалото население. Международният отговор на катастрофалното земетресение в Хаити от 2010 г. беше белязан от бъркотия, а
първоначалната фаза на хуманитарната операция беше хаотична, припомня в. "Гардиън".

По улиците на Таклобан се разлагат трупове заради жегата. В града няма достатъчно чували за телата, нито електричество, за да се съхраняват на студено, посочва британският в. "Индипендънт" в кореспонденция от града. Всяка къща и сграда в Таклобан е пострадала, но помощта идва бавно, допълва изданието.

Печална е обстановката и в друг град - Бохол, който все още се възстановява от труса с магнитуд 7,2 миналия месец, припомня вестникът.

Пострадалите от тайфуна градове сега се борят за оцеляване, пише в. "Ню Йорк таймс". Един от най-ужасяващите моменти в Таклобан при стихията беше, когато стотици хора се струпаха на градския стадион, защото според властите покривът му щял да издържи на напора на вятъра. Той действително издържа, но стадионът беше наводнен и започна отчаяна надпревара сред хората, струпали се на терена, кой да стигне по-бързо до най-горните зрителски скамейки. Това беше един от най-тъжните и най-смъртоносни моменти в града, отбелязва вестникът.

Защо Филипините не бяха подготвени за стихията, пита в. "Вашингтон пост". Около 20 тропически бури вилнеят из страната всяка година и за властите това би трябвало да е рутина. Отговорът е, че Филипините не бяха готови за Хайян заради бедността. Правителството разполага с малко ресурси, които да инвестира в инфраструктурата, а повечето домове са построени от леки материали, които не могат да устоят на подобни природни сили.

Филипините днес очакват нова депресия, която може да влоши положението в засегнатите от Хайян райони. Архипелагът е на пътя на много природни стихии, припомня в. "Фигаро".