Кристияна Вълчева е една от медицинските сестри, прекарали осем години в либийски затвор. Заедно със съпруга й д-р Здравко Георгиев, който също преживя кошмара да лежи в килиите на диктатора Кадафи, двамата са лица на фондация Global Village Champions на канадския милиардер Янк Бари. Той доведе у нас прочутия боксьор Холифийлд като част от кампанията си за подпомагане на бежанците.

- Г-жо Вълчева, защо и как се свързаха с вас суперзвездата Ивендър Холифийлд и канадският милиардер Янк Бари?

- Миналата година през месец ноември Янк Бари ни потърси сам - мен и съпруга ми Здравко. Той пожела ние да станем лица на неговата фондация Global Village Champions за България. Аз и Здравко се съгласихме, защото искахме именно това да се случи тук у нас - някой да използва лицата ни за добри цели. Затова сега, вече като лица на фондацията на Бари, ние го придружаваме при всичките му посещения с благотворителна цел в България.

- Какво ви каза Янк Бари, когато се свърза с вас? Защо се захванахте с тази мисия?

- Представи се кой е. Разказа ни за неговата фондация, която от август 2012 г. има седалище в България, и ни попита дали искаме да станем нейни лица. Естествено аз и Здравко се съгласихме, защото имаме желанието да помагаме по някакъв начин на изпадналите в беда хора. По време на осемте години, в които ние бяхме в либийския затвор, имаше такива хора, които ни помагаха и ние никога няма да го забравим. А също така няма да забравим и мизерията, в която живяхме тогава и в която виждаме да живеят сега прииждащите у нас бежанци.

- Как се роди идеята за настаняването на бежанците в хотели? Вярно ли е, че ще бъде изграден нов хотел специално за тази цел?

- Идеята е на Янк Бари и той има финансовата възможност да я осъществи. Засега е наета една голяма къща, в която са настанени няколко семейства. Предстои към тях да се присъединят още три. Бари сподели, че през следващите месеци може да наеме подобни места за настаняване и на други семейства и бежанци.

- Какво ви предстои, ще продължите ли с обиколките на бежанските лагери?

- Ние правим това от миналата година. По време на нeколкодневните престои на Бари в България обикаляме лагерите заедно с него. Били сме в Пъстрогор близо 4 пъти, тези дни посетихме лагера в Харманли, както и Военна рампа, а сега сме в Овча Купел, откъдето ще вземем 2 семейства. Това е планираното на този етап за престоя на Бари у нас, а какви ще са неговите планове при следващото му посещение, все още не знаем.

- Как ще коментирате автобиографичната книга на Сесилиа Саркози - Атиа "Жажда за истина", в която тя твърди, че е спасителката на българските медици от либийския затвор през 2007 г.?

- Книгата е на френски език. Мой приятел от Люксембург ще ми я изпрати. Все още не съм я чела и не знам какво точно пише в нея, запозната съм само с отделни откъси. Но всеки човек може да си припише по един или друг начин известни заслуги за нашето освобождаване. Това се случи и в България след завръщането ни - имаше десетки хора, които заявиха, че те са причината ние да сме на свобода.

- Каква е истината обаче, кой е вашият спасител?

- Истинският ни спасител е Господ. Заявила съм това още в първия ден, в който съм се прибрала в България.