Пътешественикът Майк Спенсър Браун най-сетне се отправя към дома си след 23-годишна обиколка на света и посещение на 195 страни.

44-годишният Спенсър Браун вероятно е най-пътувалият човек в историята след маратонска одисея, която го отведе от Афганистан до Зимбабве. Той беше първият турист, посетил разкъсвания от война Могадишу, разходи се в родния град на Саддам Хюсейн по време на американското нашествие в Ирак и живя при пигмеите в Конго.

Спенсър Браун вече не помни колко пъти е бил арестуван, но макар че е посетил едни от най-опасните места в света, е успял да се опази от сериозни травми и заболявания, с изключение на два кратки пристъпа на малария.

В повечето време той пътувал на автостоп и казва, че за разлика от другите пътешественици, оставал и се потапял в бита и културата на страните, които посещавал. През цялото време той не се разделял с раницата си, същата, с която тръгнал на път от родината си Канада през 1990 г.

"Всеки ден в зрелия ми живот е приключение. Бях на 21, когато започнах да мисля за бъдещето си и се чудех дали някой е успял да види целия свят. Помислих си, че ако не е така, защо да не опитам аз да го направя и потеглих", разказва Майк.

"Има над 300 души, които са били във всички страни, но те не са истински пътешественици. Те са като пътници и тяхното е транспортен подвиг, а не подвиг на пътешественици", допълва той. През годините Майк е посетил Индонезия 20 пъти, Египет два пъти, Индия шест пъти, Камерун пет пъти, Перу два пъти, Китай три пъти, Африка десетина пъти и Тайланд близо 50 пъти.

Той финансирал пътуванията си, като работел различни неща – от обработка на сребро в Бали, до износ на мебели от остров Ява и скъпоценни камъни от Африка. "Никога не съм имал проблем с парите. Поемам премерени рискове. Опъвам палатка, отсядам в евтини хотели, живея с местните хора и правя каквото те правят. Лесно е да изкарваш пари в Третия свят, ако знаеш как, ако си бил там дълго време", казва Майк.