"Труден период след труден период, така бих определил своето управление", заяви премиерът Пламен Орешарски в предаването „Още от деня" по БНТ . „Не намирам основания за актуализация на бюджета на Здравната каса", категоричен бе той.

"Към края на май за пет месеца дефицитът на касата е на равнище, което не е по-високо от същия дефицит миналата година към края на май, т.е. няма промяна в картината като сравним една година назад. Убеден съм, че касата сама може да се справи с този дефицит", поясни Орешарски.

Според него няма притеснения за нарастване на дефицита в здравната каса. „Струва ми се, че много лесно се пледира да се дадат пари на касата. И много трудно се отговаря на въпроса откъде могат да се вземат", каза премиерът. Според него средства могат да се вземат от други пера на икономиката, но той самият не може да ги каже, защото „не виждам на кой друг сектор му прескачат средствата, за да могат да бъдат дадени на касата".

Премиерът заяви, че ще изложи тези аргументи в доклад до парламента, тъй като има парламентарна подкрепа, ще предложи и варианти за актуализацията на бюджета и откъде би могло да се вземат средствата.

"Много се надявам предсрочните избори да доведе до по-устойчива структура на парламента. Трябва да започнем да работим за повече доверие за институциите", допълни той.

На въпрос на водещия какво разбира под по-устойчива, премиерът обясни: „Неуправляващите и опозицията да имат приблизително равни гласове, най-малкото не това. Когато започна нашето управление ние направихме достатъчно добър анализ и да се опитаме да подредим системите по един по-добър начин. Но трудната среда и политическата нестабилност не позволиха всичко да се реализира по начина, по който аз си представях. Но въпреки това към днешна дата ми се струва, че имаме по-добре работещи институции, по-спокойна обществена среда, по-голям оптимизъм в бизнеса."

"Ще възложа цялостна проверка за действията на държавните институции около градушката в София", обеща той. И сподели: "По колата на съпругата ми също има доста следи. В центъра нямаше чак толкова щети, но по кварталите имаше". Той самият бил уведомен още преди две седмици, че се очакват значителни щети по реколтата. Затова и били отпуснати допълнителните средства за Агенцията за борба с градушките.

„Направих опит да въведа колегиален стил на работа в кабинета и вярвам, че успях. Видяхте ли някой министър да се оправдава с работата на друг министър. Имаше колективен стил на работа", направи равносметка на последната година управление Орешарски. „Отличници са вицепремиерите - добави той. - Всички останали се справиха сравнително добре в секторите, в които работиха. Но си давам сметка, че никой не е идеален".

„Съжалявам, че хоризонтът пред кабинета бе малък и нестабилен най-вече политически, за да започнем реформи в здравеопазването, където положихме доста усилия, но не срещнахме подходящо разбиране нито от външни партньори, Здравната каса продължи да изпълнява инертно своите дейности", сподели премиерът.

Той отрече пред водещия Димитър Цонев, че след оставката си ще продължи да участва в политически живот под каквато и да е форма.