Американската изследователка от НАСА Маргарет Хау Ловат призна, че през 60-те години на миналия век успяла да накара делфин да се влюби в нея, пише вестник "Труд".

Във филм на Би Би Си тя обясни, че идеята била да се изучат границите на интелигентността на бозайника и да се направи всичко възможно да научи английски. Ловат не постигнала обаче голям успех в това.

За целта от НАСА превърнали цяла къща в делфинариум. Първият етаж бил покрит с морска вода. Така делфинът Питър можел да плува, а Маргарет да стои до него. Бюрото и матракът били окачени на тавана, за да не се мокрят - леглото, оградено със завеса за душ, за да не я пръска Питър. Жената и делфинът били неразделни с изключение на почивния ден на Маргарет - събота.

В 8 сутринта започвали с урока по английски. Всеки ден в началото на часа Питър трябвало да каже: "Здравей, Маргарет". "Това "М" му беше много трудно. Накрая се научи да го произнася, като се въртеше във водата, за да го избълбука някак. Толкова се стараеше!", спомня си Маргарет. Има записи, на които се чува как Питър говори - успява да наподоби думите one, we, triangle и hello ("едно", "ние", "триъгълник" и "здрасти"). А когато Маргарет му повтаря "работа, работа, работа", Питър отговаря с "игра, игра, игра".

Делфинът обичал да гледа телевизия и да се наблюдава в огледалото. През това време Маргарет си води записки, приготвя си храна и разтребва. Сред записките й може да се прочете: "Питър днес е енергичен, малко ме гризка по пръстите на краката. Пазя се с една метла с дълга дръжка. Но иначе е много любвеобилен. Обръща се по гръб, за да го чеша по корема. Спи винаги до леглото ми. В някои нощи е спокоен, но друг път вика и пляска по водата. Вечно е гладен и сутрин ме буди рано, за да го храня."

С времето Питър става непослушен. Първите седмици е старателен ученик - брои, различава форми. През втората седмица Маргарет пише: "Питър става по-контактен, обича да ме докосва. Обстойно е проучил вече краката ми - стъпала, глезени, колене. Прави го нежно, но понякога се опитва да ме изблъска грубичко". На четвъртата седмица се случва нещо притеснително. В дневника си Маргарет отбелязва: "Тази седмица Питър няколко пъти получи ерекция. Желанията му пречат на взаимоотношенията ни. Притиска се към краката ми, кръжи около мен, хапе и е толкова възбуден, че не може да се владее."

Маргарет е в паника и връща Питър в басейна с два други женски делфина - Сиси и Пам. След "изгнанието" той очевидно си е научил урока. Когато се връща в къщата, е кротък и нежен. "Питър ме ухажва - пише Маргарет. - Обръща се и иска да го галя по корема и гениталиите. Вероятно иска да започне някаква форма на сексуална игра, без да ме плаши."

Преди уроците Маргарет започва да позволява на делфина да се търка в краката или ръката, докато се облекчи: "Така малко по малко започнахме да изпитваме удоволствие, а впоследствие и нужда да бъдем заедно. Започна да ми липсва, когато не се виждахме. Имах много близки отношения с - трудно ми е да кажа "делфина" - с Питър."

Внезапно НАСА прекратява експеримента. Питър и Маргарет се разделят. Той е преместен в делфинариум в Маями, където започва да линее. Няколко седмици след раздялата им Маргарет научава, че Питър се е самоубил. Просто е спрял да диша и е потънал на дъното на басейна.