Днес MasterCard обяви резултатите от първия „Индекс на малките изкушения“ (MasterCard Treat Index), които показват, че повече от половината европейци (59%) смятат личната покупка на нещо малко за свое изконно право, което им се полага. Изследването, което е проведено в цяла Европа и включва над 12,000 потребители от осем държави, разкрива, че въпреки икономическата нестабилност купувачите продължават да инвестират в лични покупки, като харчат за себе си средно по 51 евро за нещо малко поне веднъж месечно. Независимо от икономическите трудности в региона европейците не са склонни да се откажат от малките изкушения, като повече от един на всеки пети анкетиран заявява, че все още харчи пари за себе си, знаейки, че трябва да си брои стотинките.

Изследването още показва, че личната почерпка е по-важна от това да почерпим някой друг. Докато двама на всеки пети анкетирани (40%) казват, че по-скоро биха почерпили някой друг, отколкото себе си, европейците харчат средно по 5 евро по-малко, когато купуват нещо малко за своите приятели или семейство. Един на всеки десет (10%) посочва, че основната причина да купи нещо за някой друг, като напр. кутия бонбони или бутилка вино, е защото знае, че ще го сподели с него и следователно ще има лична полза.

Германците се нареждат на първо място в европейската класация, що се отнася до пo-големи суми, похарчени за малки изкушения – средно по 72 евро на едно пазаруване, което може би показва по-добри икономически условия. Респондентите във Великобритания са по-предпазливи и харчат най-малко за лични почерпки – средно по 32 евро на едно пазаруване. Също така споделят, че се чувстват най-зле, когато харчат пари за себе си - една четвърт (25%) изпитват вина, когато си купуват нещо малко. Така купувачите във Великобритания се оказват най-гузните в цяла Европа.

„Изследването MasterCard Treat Index разкрива, че хората си правят лични подаръци в опит да си повдигнат настоението. Независимо от икономическия климат или дори промяната на сезоните европейците знаят, че малките почерки са важни“, коментира Дженифър Палмър, директор „Потребителски кредити и такси в Европа“, MasterCard. „Изследването показва, че малките изкушения са основен фактор за нашето благосъстояние, като над една трета от анкетираните (36%) посочват по-доброто настроение като основна причина да си купят нещо малко. Почивните дни (26%) и различните празненства (24%) са следващите най-често срещани причини. Желанието да зарадват семейството и приятелите си също е важна причина да почерпят (58%).”


Във всички включени в изследването държави закупуването на по-малки изкушения като храненето навън, взимане на храна за вкъщи, шоколади, бонбони и десерти има по-голяма честота, което показва, че всъщност по-малките покупки са по-важни за нашето настроение. Интересен е фактът, че продукти като кафето и сиренето са посочени като необходимост, а не вид почерпка, особено в Италия и Франция, докато по-големите покупки като бижута и ваканции са ясно класифицирани като луксозни. Жените са по-склонни да харчат пари за дрехи, чанти и обувки подобно на мъжете, които плащат и за хранене навън, алкохол, DVD-та, CD-та и видео игри.

Психоложката Линда Пападопулус коментира изследването: „Резултатите показват колко различни са навиците за харчене на пари за малки изкушения сред отделните нации. Това се дължи на присъщи културни и икономически фактори. Например има нации, познати със своето поведение в стил „бъди спокоен и продължавай напред“, т.е. които са по-резервирани, като например англичаните - те харчат сравнително по-малко от други държави като Германия, където хората не се чувстват толкова силно засегнати от рецесията. Въпреки това, резултатите ясно показват, че независимо от културата, икономиката или как отделните нациите определят малките изкушения, не можем да подценяваме колко важна е за емоционалното ни състояние личната почерпка - било то с различни дейности, свободни дни или да си купиш нещо ново, особено по време на настоящия икономически климат.“

Въпреки че се чувства най-виновно, че харчи за себе си, по-младото поколение е и най-склонно да дава пари за малки изкушения. Докато един на всеки пети анкетиран (20%) признава, че всъщност плаща за повече почерпки от началото на финансовата криза, по-младите харчат и най-много, що се отнася до по-големи луксозни покупки, като почти една трета (29.7%) отделят повече пари за ваканции, хранене навън, дрехи и аксесоари от началото на рецесията. В сравнение по-възрасните анкетирани над 55 години все още си купуват малки изкушения, но 38% казват, че гледат на малките почерпки като кафето и сиренето като на стоки от първа необходимост.

Независимият финансов експерт Алвин Хол каза: „Въпреки многото разлики общите характеристики на почерпките в държавите, включени в изследването, са изключително силни. „Всеки заслужава малко изкушение от време на време” е един от най-често срещаните отговори в почти всяка страна. Така че старата поговорка „Човек не може да живее само на хляб и вода“ изглежда е ключово, междукултурно убеждение и основно за щастието на хората. Това е така независимо от причината за почерпката, но породеното щастие понякога е съпроводено с доза вина, особено сред по-младите анкетирани. Това най-вероятно се случва, когато човек мисли как би могъл да използва същите пари, за да постигне по-важна цел в живота си – като например 4-6 месеца да събира пари за спешни случаи или да спестява в депозитна сметка за дом. Не е изненадващо, че вината, свързана с това човек да притежава имот, е най-голяма във Великобритания, където да имаш дом се смята за културен императив.“

Дженифър Палмър от MasterCard добави: „Икономическият натиск от последните години оказва огромно влияние върху отношението ни към почерпките – както за себе си, така и за най-близките ни хора. Изследването MasterCard Treat Index разкри изключително интересни факти за връзката ни с малките изкушения и факторите, които влияят на навиците ни да харчим пари – от културните разлики до личните емоционални ползи. Но едно нещо е ясно – всички малки изкушения, независимо от паричната им стойност, са фундаментална част от живота на хората и им доставят усещане за радост и сигурност, особено на фона на настоящия икономически климат”.

Средна сума, похарчена за лични почерпки за различните пазари:

1. Германия (€72)
2. Италия (€58)
3. Белгия (€57)
4. Франция (€50)
5. Турция (€49)
6. Швеция (€46)
7. Русия (€41)
8. Великобритания (€32)

Средна сума, похарчена за почерпка на друг за различните пазари:

1. Турция (€58)
2. Германия (€55)
3. Белгия (€53)
4. Италия (€45)
5. Русия (€44)
6. Франция (€42)
7. Швеция (€41)
8. Великобритания (€21)

5-те основни причини за закупуване на малки изкушения в Европа:

1. Да се развеселя (36%)
2. Почивни дни са (26%)
3. Празнувам (24.6%)
4. Когато съм във ваканция/не съм на работа (23.4%)
5. Току-що получих заплата (18.6%)

5-те основни причини защо жените в Европа си правят малки почерпки:

1. Да се развеселя (39%)
2. Празнувам (25.3%)
3. Когато съм във ваканция/не съм на работа (24.6%)
4. Почивни дни са (24.5%)
5. Току-що получих заплата (19.1%)

5-те основни причини защо мъжете в Европа си правят малки почерпки:

1. Да се развеселя (28%)
2. Почивни дни са (27.9%)
3. Празнувам (23%)
4. Когато съм във ваканция/не съм на работа (24.6%)
5. Току-що получих заплата (19.1%)