Украинският пилот Надежда Савченко е обвинена за съучастничество в убийството на руски журналисти край Луганск, предаде LifeNews, цитирайки говорителя на руската следствена комисия Владимир Маркин. В момента въпреки протестите на Украйна Савченко се намира в затвор в руския град Воронеж.
Надежда Савченко е обвинена за съучастничество в убийство "на две и повече лица по общоопасен начин и с мотиви на политическа ненавист". Новоусманският районен съд във Воронеж се е произнесъл тя да остане задържана в следствения изолатор до 9 септември 2014 г. 

Според предварителната информация Надежда Савченко като щурман на вертолет Ми-24 е през юни т.г. е влязла в състава на батальона "Айдар" в района на бойните действия край Луганск. Тук тя е засякла координатите на снимачната група на ВГТРК на 17 юни и ги е предала на минохвъргачната батарея. Тя открива огън и при обстрела загиват журналистите Игор Корнелюк и Антон Волошин.

Мистерия засега остава как е докарана Надежда Савченко във Воронеж. Руските власти твърдят, че тя маскирана като бежанка е пресякла без документи границага и е била задържана, за да бъде установена самоличността й. Така се разбрало, че тя е издирвана от руските правоохранителни органи за съучастничество в убийството на журналистите, каза Владимир Миркин.

Той напомни, че днес е издадена условна присъда за арест на украинския вътрешен министър Арсен Аваков по обвинение в организацията на масови убийства. Миркин посочи, че руските власти и вбъдеще ще правят каквото трябва, за да получат възмездие не само Аваков и олигарха Коломойски, но и всички участници в наказателната операция в Донбас.

Украинските власти от своя страна са силно възмутени от задържането на Савченко и твърдят, че тя е била отвлечена, съобщава УНИАН Президентът Порошенко вече бил запознат със случая и е възложил на генералната прокуратура и външното министерство да проучат слечая.

Надежда Савченко е завършила военно училище на Въздушнодесантните войски, а през 2009 г и Харковския университет на ВВС. Участвала е в миротворческа мисия в Ирак. Тя е едно от рекламните лица на украинската армия и е извества с участието с в няколко пропагандни клипа.