Читателският сигнал на недоволен клиент на бензиностанция намери своето продължение. Недоволен потребител, подписал се с името Богдан, алармира Нова телевизия вчера, че броячът на колонката му е отчел 12.289 литра гориво, налято в... 10-литрова туба. Днес се оказа, че визираната бензиностанция на Околовръстното шосе в София е на Shell. От компанията изпратиха писмо до БЛИЦ, в което детайлно разясняват как се е стигало до разминаването в показанията на колонката и тубата.
По всичко личи, че базирайки се на данните от разпространената касова бележка, от Shell са установили от коя бензиностанция е закупено горивото. Върнати са видеозаписите, като било установено, че клиентът е напълнил тубата сам, без помощ от асистент. Пресцентърът на компанията обръща внимание, че не е подаван сигнал за нередност, като вместо това директно е потърсено вниманието на медиите. Така Shell стига до извода, че по-скоро става въпрос за "целенасочена кампания", отколкото за реален проблем.

От Shell смятат, че клиентът не е спазил изискванията за безопасност и е препълнил тубата, включително буфера, който трябва да осигури допълнителен обем за поемане на разширяването на бензина при различни температурни стойности. Самата колонка пък нямало как да е дала отклонение, защото била сертифицирана и пломбирана от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор на 20 юни 2014 г.


ЕТО Я И ЦЯЛАТА ПОЗИЦИЯ НА SHELL:

Съдовете за пълнене на гориво задължително съдържат буферно пространство, което трябва да осигури безопасното съхранение и транспортиране на леснозапалимото вещество. Бензинът се разширява вследствие на температурни разлики, затова е важно съдът, в който се съхранява, да има допълнителен празен обем. Това изискване е съобразено от производителите на такива съдове и общият им пълен обем винаги надвишава обявената вместимост. Когато се налива гориво в туби, те никога не трябва да се напълват на 100% от обема си. На много от съдовете е написано изрично, че не трябва да се пълнят до горе. Самите туби не са еталонна мярка за обем, а пълненето им трябва да се прекрати, когато бензиноколонката покаже посочената на съда вместимост - максимално допустимият обем гориво, който може да се напълни в съответната туба.

Когато клиент, отказал помощта на наш асистент, както е видно от записите на видеокамерите ни, сам пълни туба с бензин до гърлото на съда, съвсем естествено е в тубата да е налято по-голямо количество гориво от обозначената вместимост на съда. Конкретната горивна колонка е сертифицирана и пломбирана от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор на 20 юни 2014 г. Тя, както и всички останали горивни колонки на нашите бензиностанции, подлежат на постоянен контрол както от страна на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, така и по линия на нашата вътрешна система за контрол. Проверките на ДАМТН се извършват регулярно, в съответствие с изискванията на законодателството, след което на колонката се поставя пломба.

Поведението на потребители, целенасочено манипулиращи фактите, не би трябвало да се насърчава по никакъв начин. Фактът, че не сме получили оплакване от клиента, пълнещ гориво в туба, за нас означава, че този случай е резултат на целенасочена кампания, целяща да дискредитира репутацията не само на нашата компания, но и на целия бранш.

Изключително важно е, клиентите да бъдат информирани да не препълват съдовете за пренос на гориво, особено в летния сезон, за да се осигури, както тяхната безопасност, така и безопасността на околните.