Какво се крие зад Националистическа партия на България? Това разкри Миролюба Бенатова пред Нова телевизия.

„Имаше информация за учредяването на партията по информационните агенции в деня на учредяването на 9-и ноември. Те не са се събрали като в нелегална организация. Факт е, обаче, че бяха изненадани, че имаше медии, макар и не много", обясни Бенатова.

По думите й това са формирования от крайнодесни организации - Скинхедс, футболни фенове, въпреки че не застават официално футболни фенове и клубове като организации. „Но участниците в тази политическа партия не крият, че голяма част от тяхната членска маса са именно футболни привърженици. Това е нещо, което те съвсем ясно заявяват. Не крият, че част от тази партия е организацията „Кръв и чест", коментира още тя.

Миролюба Бенатова обяви, че „Кръв и чест" организират саморазправи и е наблюдавана от ДАНС. „Очевидно тази организация според българските служби не е проблем, въпреки че в Германия, Русия и Испания тя е забранена като неонацистко формирование. Тези хора се борят за управление. Те искат да вземат властта и да докарат ново българско възраждане. И смятат, че са автентичните националисти и смятат, че са предадени от формирования като "Атака", например, поради поведението на Волен Сидеров", добави тя.

Хората, които участват в създаването на партията признават, че са участвали по своя инициатива в едни от най-големите протестни събития през последните години у нас. "Не спестяват нито протести, които свалиха предишното правителство, нито протести срещу гейпаради. В общи линии, за тях това е начин на живот", заяви още журналиста.

Запитана кого обслужва цялото това напрежение, Миролюба Бенатова отвърна: „И в самия устав, и в програмата, има спорни неща, но аз не съм юрист и не мога да преценявам те до каква степен са на ръба на закона. Но смазване на циганския терор със железен юмрук преди няколко години не би било мислимо да го пише в официален партиен документ".