България е първа в Европа по атмосферно замърсяване със серен диоксид и фини прахови частици на единица произведен киловатчас електроенергия. Това обявиха представители на българския офис на международната екоорганизация "Грийнпийс", позовавайки се на свой изследователски доклад. Така бяха потвърдени данни, оповестени от американското издание "Ню сайънс" преди около месец, за което БЛИЦ информира.
Въздухът в България е с най-високата концентрация на двете основни разновидности на частици - малки въздушни капчици или частици газ, които идват от комините, ауспусите на колите или от други източници. Те могат да доведат до здравословни проблеми – от астма до рак. България също така има най-високата концентрация на въглероден оксид и серен диоксид във въздуха, написа щатското издание преди време, като се позова на научни изследвания.
На свой ред вестник "Ню Йорк Таймс" написа: "Ако посещавате България, задръжте дъха си. Въздухът в малката черноморска страна е най-наситен с главните замърсяващи частици в сравнение с която да е друга страна в Европа"

Продължителното излагане на атмосферно замърсяване от въглищни ТЕЦ значително увеличава риска от хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, на дихателните пътища, както и от злокачествени болести, каза Филка Секулова - доктор по икономическа екология от университет в Барселона и член на екоорганизацията Грийнпийс. За анализ в доклада е използвана методология на университета в Щутгарт и данни на МОСВ за емисиите на всички ТЕЦ у нас през миналата година.

Докладът сочи, че от атмосферно замърсяване на българските ТЕЦ за 2012 г. преждевременно умират над 2000 души, а около 2000 излизат в отпуск по болест на ден. Над 3000 възрастни и 2600 хиляди деца страдат от заболявания на дихателната система дневно, а други 3700 хиляди са с намалена работоспособност, посочи Секулова.

Най-голямо замърсяване има от ТЕЦ "Марица изток 2", посочиха от "Грийнпийс". Те цитираха и данни от РЗИ в Стара Загора, според които в района през последните години има значително повече онкологични заболявания.

Горенето на въглища има неприемливо висока цена върху човешкото здраве, заявиха от "Грийнпийс". Представителите й смятат, че трябва да се премине към поетапно закриване на въглищните централи. Докладът ще бъде представен в Стара Загора на 14 ноември.