Не очаквайте да има някаква промяна към по-добро развитие в здравеопазването, докато там не се предприемат реформи. Това каза пред БНР д-р Илко Семерджиев, бивш член на УС на БЛС и почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.
"Наблюдавам изключително политическо говорене и много малко експертно говорене в публичното пространство. Нека да видим числата, защото те са фактите, които ни дават основание да правим изводи за актуализация или за липса на актуализация. До момента Министерството на финансите се е отчело за първото 4-месечие и дефицитът, който се очертава в НЗОК за това време, е 172 млн. лв.
В същото време обаче имаме два буфера в бюджета на МЗ, Закона за държавния бюджет, където се казва, че единият буфер, максимален ангажимент за разходи, е 194 млн., а вторият - за нови разходи до края на годината, 188, т.е. това са 382 млн. сумарно, които още не са използвани, а вече говорим за актуализация. Когато имате деклариран дефицит от 172 млн. лв., екстраполиран до края на годината до 328 млн., а имате 382 млн. неизползвани - за какво говорим.
Очевидно става въпрос за политическа кампания, най-напред беше в областта на банките - там очевидно не успя, сега тръгна в областта на НЗОК. Както говорим за банките, че не трябва да има публични произволни приказки, същото трябва да го кажем и за НЗОК, защото тя на практика е нашата здравна банка. В момента някой се опитва да срути НЗОК с неверни данни в публичното пространство и с изцяло злонамерено политическо говорене", заяви експертът. През 2011-а разходите за лекарства в бюджета на НЗОК са били 391 млн., а тази година са 556 млн., посочи Семерджиев.
Той подчерта, че навсякъде в света този разход спада, а в България се увеличава, като за няколко години ръстът е 10%. Експертът направи и друго сравнение: "През 2000-ната г. имахме около 1 млн. хоспитализации, миналата година са били 2 млн. Това трябва да ни обърне особено внимание за контрола на ситуацията в болничната помощ. 48,5% са хоспитализациите по спешност тази година, това полугодие. От тях само 5% остават в интензивните отделения или реанимация. Това показва, че има 40% злоупотреба със спешните портали на практика.
Основната вина е на тези, които говорят по медиите по един абсолютно безсъдържателен и панически начин. Когато кажете - през септември парите свършват и няма повече да бъдете лекувани, всеки с хронично заболяване и се чувства застрашен тича веднага в болницата, дори да му няма нищо. Тази паника наподобява банковата паника".