По време на заседанието на кабинета въпросът с актуализацията на бюджета на здравната каса не е бил обсъждан. Това стана ясно от думите на вицепремиера Даниела Бобева.
Самият здравен министър до-р Таня Андреева обясни пред медиите, че НЗОК трябва първо да изготви анализ на това по кои пера има преразход и с какви мерки това може да не се повтори. След като това се случи, Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите ще разработят заедно финансовата обосновка и възможните източници на финансиране на дупката в бюджета.
„В максимално кратки срокове в парламента ще бъдат внесени варианти за актуализацията на бюджета на НЗОК, каза на пресконференция след заседанието на Министерски съвет Андреева.
„Министерски съвет ще внесе предложение в парламента за варианти, по които бюджетът ще бъде актуализиран и варианти за други мерки, които пак парламентът трябва да реши да бъдат взети по отношение на НЗОК" каза Андреева. „Вярвам, че още до утре ще бъде готово, но слагам срок до края на седмицата, за да бъда коректна", подчерта тя. Андреева допълни, че вариантите ще бъдат представени от Министерството на финансите, тъй като то е институцията, която отпуска средствата.
По закон бюджетът има определен дефицит, който държавата не може да преминава - за да се даде на един сектор, на една институция, трябва да се вземе от друго място", каза Андреева. „Здравеопазването на Министерството на финансите работят по финансовата обосновка в следствие на отчета на касата по изпълнението на бюджета към първото полугодие, заложени в Закона за бюджета на НЗОК и възможни източници на финансиране", каза още министърът. И подчерта, че дейността на лечебните заведения ще бъде изплатена и няма да бъдат оставени хора без лечение.
„Никой не би си позволил такова безотговорно поведение и мисля ,че това правителство го е доказало в по-тежки случаи, когато трябваше да заплащаме за грешките на другите", каза още Андреева.