25 минути медитация на ден могат значително да намалят стреса, установиха американски учени, цитирани от techtimes.com

"Все повече хора използват медитацията за намаляване на стреса, но знаем много малко за това колко точно трябва да я практикувате за успокояване на стреса и за извличане на ползи за здравето", коментира ръководителят на изследването Дейвид Кресуел.

Учените подбрали две групи с участници, които трябвало да преминат през стресиращи тестове, използвайки два различни вида техники.

Едната група от 31 участници били обучавани да практикуват осъзната медитация, като се подлагали на нея 25 минути в три последователни дни. Този вид медитация включва осъзнаване във всеки един момент на нашите мисли, чувства и заобикалящата ни среда.

"Когато практикуваме осъзната медитация, нашите мисли се насочват към това, което усещаме в настоящия момент, без да се връщаме към миналото или да си представяме бъдещето", заяви Джон Кабат-Зин, ръководител на програмата за намаляване на стреса чрез осъзната медитация в Масачузетския университет.

Другата група от 35 участници получили задача да анализират поезия. След тридневната подготовка участниците трябвало да решат трудни математически и логически задачи пред "оценители със строги лица".

След това те оценили нивата си на стрес и били взети проби от слюнката им, за да бъдат измерени нивата на хормона кортизол.

Учените установили, че хората, практикували медитация, били по-добре подготвени да се справят със стреса. Те съобщили, че се чувствали по-малко напрегнати по време на тестовете, отколкото участниците, които чели поезия.