Светослав Гаврийски, човекът, който е създал валутния борд, и Калин Христов, подуправител на БНБ и министър на финансите в миналия служебния кабинет.
Това са двете имена, които според Иван Костов, могат да се справят с ролята на служебен премиер в момента.
Ситуацията в страната е тежка, смята бившият премиер, но той е категоричен, че държавата не е пред фалит.
В никакъв случай не може да се говори за фалит. Държавата обаче е с бюджет, който трябва да бъде актуализиран, посочи Костов и допълни: Актуализирането е шоково за всички, защото то намалява разходите. Ние сме първите, които настояваме, че бюджетът трябва да бъде актуализиран, каза Иван Костов в интервю за Нова телевизия.
Аз разбирам, че е много трудно управляващите да признаят един такъв крах, каза Костов. Той посочи три важни според него факта: първо, че ако продължава така изпълнението на бюджета, държавата ще излезе с извънреден дефицит и ще понесе сериозни санкции; второто - все още не е преодоляна банкова криза; третото - спрените еврофондове.
5 сектора са в криза - енергетика, социална мрежа, икономика и финанси, политически и национална сигурност. От тях зависи сигурността в страната. Когато в повече от 3 сектора показателите светнат в червено, кризата става обща, посочи Костов.
Сегашното правителство не трябва по никакъв начин да натоварват бюджета с допълнителни разходи, за да не оставят хаос. Служебното правителство трябва да изработи актуализация, да актуализира средносрочната прогноза и да получи мандат да приключи споразумението в ЕС за финансиране 2014-2020, защото до края на годината няма да има никакви средства от новия период, изреди Костов.
Неграмотност е да се говори за МВФ. Ако страната има нужда от нещо, естествено е тя да бъде подкрепена от ЕС. Ако следваме коректно неговите правила, той ще отпусне средства. Докато дойде ли МВФ, той ще отпусне негови правила, обясни Костов.
По думите му в банките всичко е овладяно. Големият проблем се състои в това, че ЕС каза, че рискът не е в банките, а системен. Значи тази система е била нападната отвън. Държавата, институциите, специалните служби не са защитили системата; това е тежък пробив в сигурността на страната, определи Костов. Това е банка в обсада и това се дължи на незащитеност, категоричен бе той.
Костов коментира и текущия проблем с бюджета на НЗОК.
Кризата в здравеопазването се състои в това, че НЗОК не контролира по никакъв начин разхода на лекарства, дейността на болниците и разходването на средства там. Самото здравеопазване няма ясна стратегия срещу какво най-вече трябва да се бори, а това е демографската криза. Трябва да се атакуват точно тези заболявания, които изваждат хората от работните им места. Отпускането на нови пари не решава проблемите, каза той.
По повод слухове за връзка Костов - Василев, бившият премиер каза: Къде ме виждате в проект на Костов и Василев за новата десница?! Не искам да коментирам тези истерии в страната. Много години съм бил изкупителна жертва, не се опитвайте да ме правите пак.