Промени в закона за автомобилните превози, в частта за автобусните и таксиметровите превозвачи, бяха приети окончателно на второ четене в Народното събрание, предаде БГНЕС.

В своята първа част поправките се отнасят за автобусния превоз и въвеждането на касови апарати за абсолютно всички автобусни превозвачи, обясни пред журналисти след приемането на закона един от неговите вносители Георги Свиленски от "Коалиция за България.

С поправките се променя приет от предишното Народното събрание срок до 1 юли, до който всеки един автобус трябваше да има касов апарат. След приемането на настоящите текстове се дава възможност на превозвачите да избират дали да използват касови апарати или досегашните билети, издадени по наредбата за издаване на ценни книжа, обясни Свиленски. По думите му някои фирми са доволни от въвеждането на касови апарати и ще могат да ги използват, а тези, които не са закупили касови апарати, ще използват досегашните билети.

Става дума за междуградски и междуселищни и градски, като въвеждането на касови апарати в градските линии щеше да създаде голям проблем на пътниците и шофьорите, обясни той.

Според Георги Свиленски въпросът за укриването на данъци и приходи не може да се поставя във връзка с издаването на касови бележки или на билети. "Дали ще е касов бон или билет от ролка, възможността е абсолютно еднаква", категоричен бе той и обясни, че въпросът е на отговорността и контролът на държавата. "Касовият апарат не прави издаването на билет по законно от това дали ще продадеш билет", обясни Свиленски.

Другата ключова поправка в закона е за таксиметровите автомобили, като се увеличава от 10 на 15 години допустимата възраст за използване на автомобили за таксита. "В нито една държава в Европейския съюз няма ограничение за възрастта на автомобилите", обясни Свиленски и бе категоричен, че авторите на поправките разбират напълно отговорността, която сме поели и пред всички граждани и пред таксиметровия бранш. "За нас е важно на първо място да е сигурността, а след това възрастта. Свидетелите сме и сега, че коли на 3-4 години не отговарят на изискванията за таксиметров превоз и считаме, че това е правилна поправка", обясни той.

С поправките са дава "глътка въздух" на много хора, тъй като според данни на вносителите, около 10 000 автомобила е трябвало да излязат от употреба през юни и юли. Според Георги Свиленски възрастта не е определяща, а много по-важен е контрола и техническите прегледи и да няма корупция при преминаването им, както и всеки пуснал нередовно такси след преглед да понесе своята отговорност. Гражданите също трябва да бъдат бдителни и да подават сигнали при качване в подобно такси, призова той.

"Една кола в София на 10 години може да е 2 милиона километра, но кола в Смолян на 10 години е на 150 000 километра", коментира той във връзка с обвиненията, че на пътя ще пуснат прекалено използвани автомобили.

Същевременно се възлага сме на ИА "Автомобилна администрация" да разработи нова наредба и нови изисквания към таксиметровите автомобили, за да се повиши сигурността и комфорта в тях. "Увеличаваме възрастта и повишаваме изискванията", обобщи Свиленски и посочи, че изготвянето на новата наредба е задача пред транспортното министерство, която трябва да бъде свършена във възможно най-кратки срокове.