Палестински бойци отново са изстреляли ракети срещу израелски градове, а Израел извърши десетки въздушни нападения срещу Газа през нощта.

Хамас е изстрелял ракети към Ерусалим, без да удари града, а израелските военни съобщиха за пет свалени ракети над Тел Авив.

Израелската армия заяви, че е извършила 160 въздушни нападения срещу Газа през нощта в отговор на ракетните атаки.

Здравното министерство в Газа, съобщи че 25 палестинци са били убити, а 70  са ранени през последните военни действия. Министерството заяви, че четири жени и три деца са сред мъртвите.

Военното крило на Хамас предупреди, че всички израелци вече са "легитмни цели".

Съобщава се също, че в Йерусалим са регистрирани три мощни взрива, след като в града е бил подаден сигнал за тревога от сирените на противовъздушната отбрана. Не се съобщава за пострадали.

Според палестински чиновници, при въздушните удари е убит местен лидер на групировката „Ислямски джихад". Домът му е бил обект на бомбардировките. заедно с Хафез Хамад са загинали двамата му братя и родителите му.
Израел има готовност и за сухопътна операция срещу ивицата Газа.

Властите мобилизираха около 40 хиляди резервисти и предупредиха, че армията може да навлезе в Газа, за да спре палестински ракетни атаки.

По данни на израелската страна, четирима палестински екстремисти са били застреляни, докато са се опитвали да атакуват по море.

Европейският осъди обстрела срещу територията на Израел от ивицата Газа и призова за незабавно прекратяване на огъня от двете страни.

"Извършени бяха 160 рейда през нощта, с които броят на въздушните атаки от началото на операцията стана 430" , съобщи генерал Моти Алмоц пред военното радио, уточнявайки, че цели са станали 120 площадки за изстрелване на палестински ракети, 10 командни поста на Хамас, "много тунели".

Сред другите мишени са били две къщи "на военни лидери на Хамас", както и "офиси на министерството на вътрешните работи, на националната служба за сигурност на Хамас", допълни генералът.

"Операцията, която започнахме, ще се разшири в идните дни", заяви говорителят.



"Никоя друга страна не живее под такава заплаха, и никоя страна няма да приеме такава заплаха", заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху в изявление късно във вторник.

"Ние значително ще разширим нашите операции срещу Хамас и други терористични организации в Газа."

Марк Регев, говорител на Нетаняху, призна, че ситуацията "ще ескалира", вместо да се успокои.

Той заяви пред Би Би Си, че усилията да се успокои ситуацията са се провалили като Хамас е продължил да изстрелва ракети, и израелската армия "сега действа за да се сложи край на това като демонтира военната машина на Хамас".

Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас настоя Израел незабавно да спре нападенията срещу Газа и призова за спокойствие.

Правителството е обявил извънредно положение в южната част на Израел.