Баби болярки заработват, като набират клиенти за търновските семейни хотели и хостели. Възрастните жени са бивши учителки по западни езици, екскурзоводки или служителки в старите търновски соцхотели. Те знаят руски и поне един от двата най-разпространени западни езика – английски или френски. Бабите дебнат чуждите туристи край двете автогари – на южния пътен възел и до хотел “Етър”.
Докато изморените туристи успеят да се опомнят, бившите даскалици ги засипват с порой от думи и реклама на най-хубавото място за отпочиване и нощувка, където ще ги заведат, пише "Монитор". Тъй като не познават града, а и старата мила женица срещу тях буди доверие, повечето от чужденците охотно приемат поканата. За всеки заведен клиент възрастните жени получават комисиона от собствениците на хотелите.

Подобно доверие обаче понякога излиза твърде скъпо. Преди няколко години две френски туристки бяха жестоко изпохапани от бълхи и разни други гадини в семеен хотел близо до ул. “Гурко”. Възмутените парижанки тогава признаха, че са се доверили в избора си на възрастна жена, която ги спряла на улицата и на чист френски им обещала, че ще ги заведе в най-хубавия хотел, за престоя в който цял живот ще си спомнят.

Докато уговарят туристите кой хотел да изберат, рекламните агентки с бели коси дискретно им намекват и кои от ресторантите са най-евтини и с най-добра кухня. Въпреки че местните ресторантьори категорично отричат да плащат на старите жени за доведените клиенти, едва ли бабите биха им правили подобна реклама само от едното добро сърце.

И докато бабите болярки се грижат за доброто настаняване и похапване на чуждите туристки, то други се грижат за забавленията на мъжката част от чуждите туристи. През лятото всеки ден на автогарите и на жп гарата в Търново се мотаят двама мъже на средна възраст. Обект на техния интерес са пристигащите от чужбина самотни мъже туристи. Те предлагат на чужденците да им осигурят компанията на интелигентни и красиви жени, които срещу определено заплащане с удоволствие ще направят престоя им запомнящ се.